Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Polędwiczki na musie dyniowym.

1

W kuchni warto puścić wodze fantazji i stworzyć coś zwariowanego, kolorowego przyciągającego wzrok. Neoflam podarował mi patelnię ceramiczną, jak dla mnie małe arcydzieło: wykonana solidnie, pod lekkim skosem co dodaje jej uroku i ten piękny błękitny kolor.  Jeżeli chodzi o smażenie to z czystym sumieniem muszę przyznać, że najlepszy stopień i kolor wysmażenie uzyskuję na patelniach ceramicznych dlatego polecam Neoflam.
Oprócz tego, że nadaje się do smażenia jak dla mnie rewelacyjnie sprawdza się podczas podawania posiłków. Spójrzcie sami jaka ona piękna ! Przepis został wykonany na owej patelni.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok.500g)
  • 1-2 łyżki masła
  • tymianek, słodka papryka
  • sól, pieprz


na sos:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g puree z dyni
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz


Przygotowanie: 

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na ok.2 cm plastry. Każdy rozgniatamy delikatnie palcami. Doprawiamy i wkładamy najlepiej na 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy polędwiczki i smażymy do zarumienienia z obu stron, następnie zmniejszamy gaz i smażymy jeszcze chwilę aby „doszły”. Polędwiczki nie potrzebują długiej obróbki cieplnej jak się je przesmaży zrobią się twarde.
Mięso wyciągamy z patelni, wkładamy do niej drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Smażymy uważając aby go nie przypalić, następnie wlewamy słodką śmietankę z gałką i gotujemy ją około 5 minut aż nieco się zredukuje. Dodajemy puree z dyni, kwaśną śmietanę chwilę zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Na gotowym sosie układamy polędwiczki i podajemy na stół. Polecam serwowanie dania z kaszami lub ziemniakami.






Podobne posty

Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)