Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Królik w piwie w sosie żurawinowym z boczkiem oraz sałatką z żurawinowym vinegretem i orzeszkami karmelowymi.

4

Każdy z Nas ma chyba takie potrawy w swojej kuchni. Których nie zrobi za żadne skarby świata. Ja miałam taki problem z królikiem, tak miałam. Chyba pozbyłam się tego problemu dzięki przepisowi który skomponowałam specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.

Sos z użyciem tego piwa wyszedł nieziemski - można go jeść łyżkami. Limitowana edycja tego Książęcego niesamowicie sprawdza się kulinarnie. Początkowo myślałam aby połączyć go z ciastem i zrobić prawdziwe ciasto na piwie na jesienne wieczory z dodatkiem, goździków i cynamonu. Ale chyba to nie jest do końca dobre rozwiązanie.

Spróbuj ten przepis a dowiesz się dlaczego. Piwo Książęce doskonale komponuje się z królikiem w sosie żurawinowym z dodatkiem boczku. Idealnie też pasuje do sałatki z vinegretem żurawinowym i orzeszkami w karmelu. Skąd w moim przepisie orzeszki w karmelu? Jest to jeden ze słodów zawartych w piwie. W aromacie Książęcego dominują nuty zbożowe, karmelowe, a także świeżo pieczonego chleba i herbatników, kojarzące się nam z ciepłem domowego ogniska. Dzięki owocom dzikiej róży piwo zyskuje delikatne słodki zapach oraz rozgrzewające właściwości. Dlatego połączenie go z słodko kwaśną żurawiną to strzał w 10. Królika postanowiłam połączyć z sałatką na rukoli ponieważ, ma ona delikatny orzechowy posmak. Co tam będę dłużej pisać zobaczcie sami! Palce lizać;)

Składniki:

  • 1 królik 1,2kg
  • 120 g suszonej żurawiny
  • Mleko (2%), do zalania królika
  • 2 średnie cebule
  • 150 g boczku
  • 1 piwo Książęce Burgundowe Trzy Słody.
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 goździki
  • Tymianek 4 gałązki świeżego lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło i oliwa z oliwek do smażenia

na sałatkę:

  • duża garść rukoli
  • 0,25 serka camembert
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 50 g suszonej żurawiny
  • orzeszki w karmelu
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu z czerwonego wina
  • pieprz, sól
Przygotowanie:

Królika umyć, zalać mlekiem i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wylać mleko, umyć królika i przyprawić go solą i pieprzem – znów wstawić do lodówki na 2 godziny. W tym samym czasie namoczyć żurawinę.

Po 2 godzinach wyjąć królika z lodówki, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy z oliwek a następnie odstawić patelnię na bok. Na drugiej patelni wytopić boczek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebulka będzie już szklista zalać ją odrobiną piwa i poddusić. Następnie królika wraz z pozostałym tłuszczem przełożyć do większego garnka dolać piwo (ok. pół butelki/puszki) i dusić na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodać podsmażony boczek z cebulą, żurawinę, goździki, pokrojony w plasterki ząbek czosnku i tymianek. Dusić ok. 2 godzin podlewając piwem od czasu do czasu.

Przygotowujemy sałatkę podana porcja jest podana  w przybliżeniu dla jednej osoby, pozostały sos można przechowywać w lodówce. Żurawinę namaczamy w wodzie podczas duszenia się królika.Rukolę myjemy i osuszamy, kładziemy ją na talerz. Dodajemy pomidorki, ser i orzeszki. Żurawinę odcedzamy i miksujemy razem z oliwą i octem. Doprawiamy do smaku. Jakby sos był jednak za gęsty można pozostawić sobie wodę z żurawiny i jej trochę dodać.  Tak przygotowany sos podajemy z sałatką. 

Danie podajemy z piwem
Książęce Burgundowe Trzy Słody.











Podobne posty

Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Twój pomysł tez jest znakomity, uwielbiam królika i skusze się na ten pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, twój przepis też jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastanawiam się czy można by było podać to danie z duszonymi kasztanami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Książęce podanie !:) Szczerze nie mam pojęcia jak smakują duszone kasztany. Musisz sam\sama ocenić;)

      Usuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)