Sałatka na rukoli z ricottą i figami.
Nie wszystko co zdrowe musi być nudne czy nie smaczne. Kiedyś unikałam połączeń słodkich i wytrawnych. Jak można jeść owoce i łączyć do z mięsem ? Kto to widział by jeść sałatkę z truskawkami i łososiem podlewając do jakimś sosem wyglądającym jak płynna czekolada? Kolorowe talerze zachęcają do konsumpcji na dodatek zdrowej potrawy.
Dziś pod widelec trafiła sałatka.
Składniki:
2 garście mieszkanki sałat z rukolą lub samej rukoli
2 figi
1 łyżka ricotty
garść miąższu z owocu granatu
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Sałatę rozkładamy na talerz. Figi kroimy w formie kwiatu nie docinając do końca. Na talerzu układamy ricottę doprawioną solą i pieprzem, figi, orzechy, pestki granatu. Całość doprawiamy sosem na bazie miodu i cytryny.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
dziękuje za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńPięknie, uwielbiam takie kolorowe talerze pełne pyszności. :)
OdpowiedzUsuńta Twoja sałatka to aż dech zapiera! rozkosz.
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)