Stek z rekina w sosie cytrynowo-bazyliowym i awokado.
Czasami lubię zaszaleć i po eksperymentować w kuchni, i tak było tym razem. Zrobiłam obiad w 15 minut i to z rekinem:)
Polecam wam rekina jest na prawdę smaczny i delikatny.
Składniki:
2 steki z rekina
1 cytryna i skórka z cytryny
100 ml śmietanki 30%
cebula
ok 10 liści bazyli
łyżka masla
łyżeczka dojrzałego awokado
sól, pieprz cytrynowy
2 ząbki czosnku
oliwa
Przygotowanie:
Na noc przygotować steki z rekina, umyć oprószyć solą i pieprzem natrzeć oliwą, łyżeczką soku z cytryny i 1 ząbkiem czosnku. Na kolejny dzień przygotować sos. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy 1 ząbek czosnku. śmietankę - całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, posiekaną bazylię, powoli dodajemy masło i awokado. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
Steki smażymy na oliwie ok 3,5-4 min z każdej strony podajemy je z sosem i ziemniaczkami.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)