Tarta cytyrnowa.
Coś pysznego, coś kwaśnego coś cytrynowego - jeżeli lubicie takie smaki to serdecznie zapraszam. Moja ostatnia odsłona przed V Festiwalem Opolskich Smaków - tym razem tarta cytrynowa.
Składniki:
na ciasto:
115g masła
200g mąki
żółtko
2 łyżki cukru pudru
łyżka soku z cytryny
na krem:
sok z 2 cytryn
skórka otarta z 1 cytryny
40g cukru pudru
200 ml śmietanki 30%
200 ml śmietanki 30%
3 jajka
50 ml białego wina wytrawnego
50 ml białego wina wytrawnego
30 g masła
dodatkowo:
1 żółtko
Przygotowanie:
Składniki na ciasto szybko
zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, zawinąć w
folię, schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z
wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i
oprószonej mąką pszenną. Ciasto po nakłuwać widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na papier wysypać fasolę - aby docisnąć ciasto. Ciasto Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze około 170 stopni około15 minut (bez termoobiegu ciasto powinno się piec 15-20 minut w
temperaturze 180-190 stopni). Pod koniec pieczenia wyciągamy ciasto z piekarnika i smarujemy rozkłóconym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika na 1 minutę.
W garnku gotujemy jajka, wino, śmietankę i wsypujemy cukier puder, ciągle mieszając. Gdy masa zacznie
tężeć, wlewamy sok z cytryny i przez chwilę jeszcze trzymamy garnek na
kuchence. Kiedy masa będzie gęsta, dodajemy miękkie masło i otartą skórkę . Tak przygotowany krem wylewamy na upieczone
wcześniej ciasto, a następnie ponownie wstawiamy do piekarnika z
termoobiegiem o temperaturze około 150ºC na 15 minut. (Bez termoobiegu ciasto powinno się piec ok 20 minut w
temperaturze 165ºC).
Dekorujemy cytryną i podajemy schłodzone.
Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Uwielbiam ciasta cytrynowe:) Na tartę także bym się skusiła:) Pozdrowienia dla Opolanki od Opolanki;)
OdpowiedzUsuńA ile ma być tej śmietanki?
OdpowiedzUsuńAle ze mnie gapa !:) Dziękuję ja dałam ok 200 ml śmietanki 30 %
UsuńA ile ma być tej śmietanki?
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)