Festiwal Opolskich Smaków. Czekoladowo-bezowe kąski. Tartaletki
Już wkrótce w Opolu odbędzie się Festiwal Opolskich Smaków. Mogę Wam zdradzić, że czeka Was wiele smakowitych potraw. Na Festiwalu spotkacie między innymi mnie, innych Opolskich Blogerów, i owe czekoladowo-bezowe tartaletki. Już dziś serdecznie Was zapraszam do Opola 31 sierpnia br.
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki krupczatki
60 g cukru pudru
1 łyżka kakao
100 g zimnego masła
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa
1 łyżka kakao
100 g zimnego masła
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa
150 g gorzkiej czekolady
60 ml śmietanki 30%
70 g miękkiego masła
50g cukru
3 żółtka
60 ml śmietanki 30%
70 g miękkiego masła
50g cukru
3 żółtka
70 g mielonych orzechów laskowych
Beza
2 białka
80 g cukru
80 g cukru
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, schłodzone i pokrojone w kosteczkę masło oraz jedno jajko. Zagniatamy jednolite ciasto, następnie owijamy folią spożywczą. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto dzielimy na sześć równych kulek, każdą z nich rozwałkowujemy i przekładamy do foremki na tartaletki (posmarowanej masłem i oprószonej delikatnie mąką krupczatką), dociskamy brzegi i nakłuwamy ciasto widelcem.
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy je ziarnami
fasoli. Tartaletki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20
minut.
Masa czekoladowa: W trakcie pieczenia tartaletek, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wymieszaną ze śmietanką. Odstaw do ostygnięcia
W misce miksujemy miękkie masło z cukrem na jednolitą gładką masę.
Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksując do połączenia składników.
Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę oraz zmielone orzechy
Powstała czekoladową masę przekładamy do upieczonych tartaletek i wstawiamy na 10 minut do piekarnika.
Ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy białko będzie sztywne dodajemy stopniowo
cukier. Gdy piana będzie lśniąca i sztywna przekładamy ją na zapieczoną masę
czekoladową i wstawiamy na około 8-10 minut do piekarnika.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
wygladaja strasznie apetycznie !
OdpowiedzUsuńCieszę się, że będziemy na jednym stanowisku :) Już się zastanawiam jak odwrócić Twoją uwagę na Festiwalu i się do nich dobrać ;)
OdpowiedzUsuńmniammm :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)