Likier miętowy - idealny na bolący brzuszek i nie tylko.
Niesamowity aromat i ten smak. Może służyć leczniczo- ale oczywiście w małych ilościach, idealny dodatek do drinków, kremów, czekoladek i do kawy. Tak mowa o domowym likierze miętowym. Nie wymaga żadnych specjalnych zdolności - tylko odrobiny cierpliwości. Spójrzcie jakie to proste !
Składniki:
400 ml wódki
duży pęczek mięty
400 ml wody
250 g cukru
Dodatkowo:
filtry do kawy
Przygotowanie:
Mięte myjemy, osuszamy oddzielamy liście od gałązek. Wrzucamy liście do słoika ( 1 litr) i zalewamy wódką. Wkładamy słoik do ciemnego miejsca, zostawiamy tak liście na 7 dni codziennie go otwierając i mieszając zawartość. Po tygodniu odsączamy liście za pomocą filtra do kawy. A w małym garnuszku rozpuszczamy cukier w wodzie na małym ogniu, następnie go zagotowujemy przez ok 2 minuty. Ostudzony roztwór z cukrem wlewamy do wódki, przelewamy do butelek i najlepiej odstawiamy przynajmniej na miesiąc by likier ładnie się sklarował
Napisano już 7 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
piękny likier!
OdpowiedzUsuńBez konserwantów! :)
pozdrówki
Genialny pomysł!I prześliczny kolor!
OdpowiedzUsuńRobiłam. Taki kolor nie wychodzi.
OdpowiedzUsuńJa uzylam miety z ogrodka tesciowej pamietaj by likier dojrzewal ciemnym miejscu. Kolory moga byc odrobine przeklamane przez program graficzny
OdpowiedzUsuńTaki likier pijałem 40 lat temu u mojego Dziadka ,Był z mięty pieprzowej -Boski smak!!!!!!!1
OdpowiedzUsuńDawno robiłam taki likier, niestety kolor był tylko przez krótki czas, potem zrobił się zielono-bury, ale w smaku pozostał fajny.
OdpowiedzUsuńmam w swoim ogródku OGROMNĄ ilość mięty pieprzowej, muszę ten likier "wyprodukować"...
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)