Papas arrugandas con mojo verde - Teneryfa
W zeszłym roku byłam z mężem na podróży przed ślubnej, na Teneryfie. Podróż przedślubna ? Tak dobrze czytacie. Było pięknie i jakże smacznie. Wiele widoków zapadło mi na zawsze w pamięć i obiecałam sobie, że kiedyś tam wrócę. Śmiałam się z mężem, że drzewa bananowca rosną tam jak chwasty. Uwierzcie mi nie jadłam pyszniejszych bananów. Piękne widoki, smaczne jedzenie i ta jedyna osoba przy boku. To się nazywają udane wakacje.
Zresztą co Was będę zanudzać spójrzcie sami na te widoki! Ale na początku spójrzcie na pyszny przepis na pomarszczone ziemniaki z sosem kolendrowym.
Składniki:
600g młodych ziemniaków
1,5 garści gruboziarnistej soli morskiej
gruby plasterek cytryny
Na sos:
pęczek kolendry
łyżeczka kuminu - kminu rzymskiego
1 zielona papryka
2 ząbki czosnku
pół szklanki oliwy
3 łyżki octu z białego wina ( wedle upodobania można dać więcej)
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie usuwając przy tym skórki. Wrzucamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy gruby plaster cytryny i wsypujemy sól . Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Robimy sos. W moździerzu lub w robocie kuchennym miksujemy czosnek z kminkiem,dodajemy liście kolendry i zieloną paprykę. Całość miksujemy na gładką masę. Następnie dolewamy powoli oliwę a na końcu ocet, Wedle upodobań można dodać pieprz by sos był bardziej ostry. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i podajemy z sosem:) Jak dla mnie idealne danie w dni upalne.
Rada:
Sos doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs czy do ryb.
Parę zajawek z pięknej Teneryfy:)
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
ooo.. teneryfy <3 cudo!
OdpowiedzUsuńAle sos tez mega, może skuszę się w najbliższym czasie:)
Piękne widoki! Na te ziemniaczki bym się skusiła! :)
OdpowiedzUsuńAle piękne widoki tam miałaś!
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)