Polędwiczki w sosie cebulowym.
Dziś pomysł na pyszne polędwiczki. Pogoda za oknem zachęca do spacerów a więc - pozostawiam Was z pysznym mięsem. Sama ubieram się i idę w miasto. Szkoda marnować tak pięknego dnia wolnego prawda?:)
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
2 duże cebule
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki
250ml rosołu
1,5 łyżki octu z białego wina
sól, pieprz
odrobina cukru
masło do smażenia polędwiczek i cebuli
Przygotowanie:
1,5 łyżki octu z białego wina
sól, pieprz
odrobina cukru
masło do smażenia polędwiczek i cebuli
Przygotowanie:
Zaczynamy pracę od posiekania bardzo drobno cebulki. Następnie szklimy ją na maśle lekko soląc. Gdy cebulka będzie już rumiana dodajemy do niej mąkę chwilę smażymy a następnie zalewamy rosołem Całość zagotowujemy, dodajemy odrobinę cukru i ocet. Sos przelewamy do miski i miksujemy. Polędwiczki myjemy kroimy na plastry nie tłuczemy ich tłuczkiem bo jest to mięso delikatne! Wystarczy delikatnie poklepać mięso ręką. Następnie przyprawiamy mięso i smażymy na patelni na której gotował się sos. Gdy będzie już gotowe zalewamy sosem i jeszcze chwilę podgotowujemy. Smacznego
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Uwielbiam takie polędwiczki ! Z sosikiem, palce lizać :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)