Kopiec z Truskawek z kremem malibu.
Ostatnio, przeżywam chwilowy kryzys z pisaniem. Prowadzić i pisać bloga? Czy jednak nie warto. Wiem, pewnie każdy z Was przeżywa kryzys, dziękuję bardzo za wszelkie motywacje na moim fanpejdżu. Dawno nie usłyszałam ( przeczytałam) tyle miłych słów. Może wkrótce się przekonam i będę wrzucać coś częściej ? Sama nie wiem. A może to tylko chwilowe rozładowanie baterii związane z natłokiem obowiązków ? A może, może, może? Chyba za dużo trochę tych może. Mistrzem kuchni nie jestem i nigdy nie byłam. Raz mi się coś udaje, raz nie ( miałam się okazję ostatnio, boleśnie o tym przekonać w związku z czym morale mi spadły)
Posty będą rzadko bo rzadko ale zawsze.
Pomysł na wygląd ciasta pochodzi z bloga CafeAmaretto
Składniki:
Posty będą rzadko bo rzadko ale zawsze.
Pomysł na wygląd ciasta pochodzi z bloga CafeAmaretto
Składniki:
Na kopiec:
600g truskawek
600g truskawek
2 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki wody
Na krem:
1 utarta margaryna
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
litr mleka
3 jajka ( całe)
2 łyżki płaske mąki zwykłej
9 łyżek cukru
malibu do smaku
Na krem:
1 utarta margaryna
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
litr mleka
3 jajka ( całe)
2 łyżki płaske mąki zwykłej
9 łyżek cukru
malibu do smaku
Na biszkopt:
2 jajka
2 jajka
5 łyżek cukru
3 kopiaste łyżki mąki pszennej
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkę ciemnego kakao
Przygotowanie:
Najlepiej dzień wcześniej rozpocząć pracę od zrobienia kopuły z truskawek. Potrzebna jest do tego miska o średnicy mniej więcej 20cm wyłożona folią spożywczą. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki, którą następnie schładzamy. W między czasie myjemy truskawki i kroimy je na pół. W ostudzonej galaretce maczamy truskawki nacięciem ku misce. Truskawki układamy od mniejszych do większych rozmiarów. W połowie pracy wkładamy miskę do lodówki na 30 minut i rozpoczynamy ponownie pracę. Całość wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Na kolejny dzień pracę zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka ubijamy z cukrem dodajemy żółtka, następnie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz kakao .Przekładamy masę do formy
(o średnicy 21cm) i pieczemy przez 15-18 minut w temp. 175st.C. Studzimy.
(o średnicy 21cm) i pieczemy przez 15-18 minut w temp. 175st.C. Studzimy.
Przygotowujemy masę:
Do 0,75 l mleka dodajemy cukier -zagotowujemy. W osobnym naczyniu miksujemy 3 całe
jajka z mąką , 2 budynie i resztę mleka - wlewamy do mleka z cukrem . Robimy budyń. Gdy już ostygnie dodajemy po 1 łyżce budyniu do utartej margaryny na końcu dodając do smaku malibu.
Gdy masa już ostygnie możemy dodać ją do kopuły truskawkowej, przykrywamy ją następnie biszkoptem najlepiej z ponczem. całość wkładamy najlepiej na noc do lodówki. Na kolejny dzień odwracamy i kroimy.
Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Uwielbiam truskawki :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.katarzynagotuje.blogspot.com
Wygląda imponująco! :)
OdpowiedzUsuńsuper! robi wrażenie !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
super wygląda!
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)