Wyznania Czekoladoholiczki. Mocno czekoladowe ciasteczka na maślance z migdałami.
Czekolada posiada w sobie niezwykłą magię - nikt przechodząc obok niej nie może, przejść obojętnie - przyciąga nie tylko spojrzenie. Jak można się nie skusić na chociaż kosteczkę ? Mały kawałek a działa cuda. W jednym momencie uwalnia serotoninę - tak hormon szczęścia. Ja do szczęścia potrzebuję chociaż jej aromatu, podczas wypieków, czy po prostu otwierając kolejną tabliczkę. Smak, zapach, dotyk i wzrok - wszystkie zmysły są niezwykle aktywne gdy ma się do czynienia z czekoladą. Wie o tym "największa" czekoladoholiczka jaką znam - może i Wy macie to szczęście- a jeśli nie to gorąco Was zachęcam do wejścia na Blog Czekolady .
Sama myśl o czekoladzie wprawia mnie w dobry nastrój. A więc zaczynam dzień czekoladowo.
Ciastka czekoladowe z zapisków z domu rodzinnego made my day.
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
120 g masła
3/4 szklanki kakao
1,5 szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki maślanki
1,5 tabliczki czekolady deserowej
dwie garści płatków migdałowych
aromat orzechowy
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy wraz z sodą i solą. W małym garnuszku roztapiamy masło. Jeszcze gorące przelewamy do miski, dodajemy kakao i miksujemy - aż masa będzie gładka. Następnie stopniowo dodajemy cukier, aromat i maślankę cały czas miksując. Powoli dosypujemy mąkę, cały czas miksując. Dodajemy posiekaną czekoladę i migdały delikatnie mieszając. Ciasto wyjdzie bardzo klejące - takie powinno być.
Nakładamy je łyżką na blachę wysmarowaną masłem, około pół łyżki na porcję, pozostawiamy spore odstępy
między ciastkami. Ponieważ się trochę "rozleją".
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut. Studzimy na kratce:) Najlepiej pozostawić je chwile na blaszce aż, trochę stwardnieją - bo po wyciągnięciu z piekarnika będą dosyć miękkie.
Smacznego.
Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Przejść koło czekolady obojętnie jest niemożliwe! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, jak dobrze być czekoladoholiczką :D
Usuńprezentuje się wyśmienicie:) już sobie wyobrażam jak rewelacyjnie musiało smakować:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię, może nawet jutro.
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)