Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Czekoladki Miętowe.

8

Mówiłam, że czekolada jest lekiem na całe zło? Nie ? No to jest:)  Zaraz pakuję czekoladki i ciastka do torebki i idę na wały na Opolskie Bolko.  Spacer i czekolada. Jak tu tego nie lubić? Po drodze jak ten czerwony kapturek pójdę zanieść smakołyki babci.

Składniki:

100g mlecznej czekolady 
50g białej czekolady 
mleko słodzone w tubce zwykle
aromat miętowy\ bądź likier miętowy
zielony barwnik

Przygotowanie:

Czekoladę mleczną połamać na małe kawałki, przełożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. 
Rozprowadzić ją pędzelkiem  na formie silikonowej i włożyć do lodówki na 10 minut - czynność tę powtórzyć dwa razy.
Białą czekoladę również rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej na oko mleka w tubce, likier bądź aromat ( uważając by masa nie była za rzadka) i zielony barwnik
 Tak przygotowaną masę nakładamy do foremek.
 Całość zalewamy resztą mlecznej czekolady i odstawiamy na około godzinę do lodówki.

Podobne posty

Napisano już 8 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)