Pulpeciki w sosie pomidorowym
Dziękuję wszystkim za wczorajsze życzenia. Jesteście cudowni! Wiem, że facebook Wam o tym przypomniał - ale mimo wszystko Dziękuję!
Składniki:
500 g mielonego mięsa z łopatki
1 cebula
1 jajo
4 łyżki bułki tartej
1 czubata łyżka mąki pszennej
szklanka bulionu warzywnego
szklanka przecieru pomidorowego
100 ml wody
margaryna do smażenia
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz,
Przygotowanie:
Mielone mięso wyłóż do miski, dodaj pokrojoną w drobną
kostkę cebulę oraz bułkę tartą. Dodaj jajko i przyprawy. Wszystko
wymieszaj. Uformuj pulpety i smaż je na tłuszczu aż się zrumienią. Następnie podlej pulpety bulionem, dodaj
przecier pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie i gotuj około 30 min. Mąkę dokładnie rozprowadź w
wodzie i mieszając dodaj do sosu i chwile podgotuj. Podawaj z ziemniakami z wody bądź ryżem.
Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
A jeśli ktoś nie ma przecieru? Jak zrobić na teraz w domu, ze składników, które się w nim znajdują sos pomidorowy do pulpecików? ;-)
OdpowiedzUsuńA masz puszkę z pomidorami krojonymi lub świeże pomidory tak z 5 dużych sztuk?:)
Usuńsok pomidorowy + przyprawy, zabielić śmietanką, jak kto woli
OdpowiedzUsuńPiękne foty ;-)
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)