Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Mój Tort urodzinowy. Tęczowy z lemon curdem.

, 5

Już raz próbowałam zrobić tort tęczowy ale kompletnie mi nie wyszedł. Postanowiłam nie ufać ślepo przepisom z internetu nawet jeżeli, ta osoba jest moim wzorcem, przynajmniej jeżeli chodzi o pieczenie takich o to słodkości.

Tort został zrobiony na sprawdzonym biszkopcie.

Moje urodziny - czego sobie życzyć? Wytrwałości  i dalszej radości z gotowania i dzielenia się tym z innymi.

Składniki:
biszkopt z podwójnej porcji 
barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony

Na krem:
700ml śmietany kremówki
250g mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Na poncz:
sok z połowy cytryny, woda i odrobina cukru

Dodatkowo:
domowej roboty lemon curd

Przygotowanie:

Przygotowujemy biszkopt wedle przepisu, następnie dzielimy go na 6 miseczek, bądź głębokich talerzy dodając do każdej części barwnik. Każde ciasto wylewamy do osobnych jednorazowych form do pieczenia. Pieczemy ok 15 min w temp 175 stopni. (  Do tzw. suchego patyczka)

Można piec kilka biszkoptów jednocześnie jeśli tylko piekarnik nam na to pozwala:)

W między czasie możemy przygotować krem. Śmietanę ubijamy, na końcu dodajemy cukier puder i stopniowo serek mascarpone.

Gotowe przestudzone biszkopty, nasączamy ponczem, smarujemy lemon curdem a następnie masą z mascarpone - czynności powtarzamy:) Przyozdabiamy owocami, bądź żelkami jak kto woli.

Smacznego:)


Podobne posty

Napisano już 5 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Kolorowe urodziny;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Sto lat! Tort piękny, niedługo mój T. ma urodziny i postaram się taki zrobić. Mam nadzieję, że sie uda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego czekoladowego ode mnie, Bogini :*

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny! śliczny Ci wyszedł! :)

    Karola

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)