Ciasto z jabłkami,kardamonem i migdałami.
Znalazłam ten przepis, gdzieś w notesie. Moja pierwsza myśl - robiłam to już? Skąd to mam??! Pewnie i wy tak macie, że w Waszych mieszkaniach czy domach jest mnóstwo takich odręcznych zapisków. A potem nie wiadomo skąd ten przepis, i w ogóle jak o wygląda? Postanowiłam powoli ogarniać swoje notatki bo jest tego za dużo, stanowczo za dużo.
Znaleziony przepis sprawdził się genialnie, chyba jutro ponownie zagości na moim stole:)
Składniki:
200 g masła
250 g mąki
150 g drobnego cukru
3 jajka
90 g jogurtu naturalnego ( pół małego kubeczka)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 średnie jabłka
150 g drobnego cukru
3 jajka
90 g jogurtu naturalnego ( pół małego kubeczka)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 średnie jabłka
cukier brązowy
garść płatków migdałowych
0,5 łyżeczki kardamonu,
cynamon
Przygotowanie:
Na początku tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Następnie masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę, następnie zmniejszamy obroty miksera i
wrzucamy po jednym jajku (uważając by masa się nie zważyła dlatego należy robić to powoli). Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do
pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy jogurt i kardamon- całość ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Umyte jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki - pamiętając o usunięciu gniazd nasiennych. Jabłka nacinamy i układamy na cieście. Ciasto posypujemy cynamonem, delikatnie cukrem brązowym i migdałami.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Wygląda obiecująco. Lubię takie smakowe połączenia. :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńkawa, książka, takie ciacho i może sobie lać ile chce:)
OdpowiedzUsuńJabłka i kardamon to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)