Bułeczki czosnkowe.
Chociaż pogoda na zewnątrz nie zachęca, wybieram się na grilla. Towarzyszą mi cudne bułeczki, których aromat do teraz unosi się po moim mieszkaniu. A wy jakie lubicie dodatki na grilla? Pamiętacie o konkursie?:) Pozdrawiam :)
Składniki:
400gram mąki chlebowej pełnoziarnistej
260 g mleka
30 g masła, roztopionego
Składniki:
400gram mąki chlebowej pełnoziarnistej
260 g mleka
30 g masła, roztopionego
1 łyżeczka drożdży suchych
10 g drobnego cukru
1,5 łyżeczki soli
nadzienie:
1,5 łyżeczki soli
nadzienie:
70 g miękkiego masła
5 ząbków czosnku
posiekana pietruszka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i wyrobić ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 kulek,każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przygotować nadzienie
wszystkie składniki rozetrzeć widelcem. Włożyć do woreczka, w którym odetniecie róg.
Wyrośnięte
bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć
dwa razy na ukos i wycisnąć w to miejsce nadzienie. Posypać solą gruboziarnistą.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 25-30 minut. Najlepiej smakują na ciepło.
Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
JEJ! Ale wspaniałe :) Wyglądają idealnie... czosnkowe= aromatyczne, pyszne! Super wygląda taka wielka sól na nich :)
OdpowiedzUsuńJakie idealne bułeczki!
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam czosnkowe do grilla :) Twoje wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPyszne, w sam raz na wiosenny piknik :) Zapraszam do konkursu !
OdpowiedzUsuńhttps://sweetandchili.wordpress.com/2013/05/15/konkurs-piknikowy/
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)