Polenta
W końcu pogoda się polepsza, stopniowo ale zawsze - cieszy mnie to. Każdy progres jest powodem do radości! Tak samo jest z ćwiczeniami, nie można się załamywać że za pierwszym razem coś się nie udaje. Każde początki są trudne ale stopniowo jest coraz lepiej. Każdemu z Was życzę wytrwałości w dążeniu do celów !
Moi drodzy a próbowaliście kiedyś polenty? Zachęcam Was serdecznie do spróbowania fajnej włoskiej alternatywny dla ziemniaków, makaronu czy ryżu. Spróbujcie!
Składniki:
kasza kukurydziana - 150g
bulion warzywny - ok.0,5 l
masło - 1 łyżka
mozzarella 30g ( w oryginale daje się parmezan:) )
bazylia - 2 łyżeczki
ostra papryka w proszku - 1/4 łyżeczki
sól
pieprz
Przygotowanie:
- W garnku gotujemy bulion. Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu ok. 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, startą mozzarelle, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Następnie kroimy na dowolne kształty i smażymy na oliwie.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Dzis robilam polente, tylko ze zlego przepisu:( ...Twoj zobaczylam dopiero teraz :(
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)