Krem z marchwii
Pogoda sprzyja, słońce się ukazuje spoza chmur a więc pora odchudzić troszkę moją kuchnię. Przepis znalazłam u Cukiereczka :)
Zachwycił mnie aromat i smak tej zupy - krem. Niesamowita kompozycja smaku!
Składniki:
sok pomarańczowy bez cukru 400ml,
1 kostka rosołowa,
1/2 łyżeczki startego imbiru,
woda 800ml,
kuskus 3 łyżki,
ostra papryka,
cynamon
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy, płuczemy, dzielimy na mniejsze kawałki i
wkładamy do garnka. Zalewamy ją wodą i gotujemy z odrobiną soli aż do
miękkości. Imbir obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Gdy
marchewka będzie miękka wlewamy do niej sok pomarańczowy, wkruszamy
kostkę rosołową, dodajemy starty imbir i szczyptę cynamonu. Całość
gotujemy około 3 minut. Zestawiamy z ognia i lekko przestudzoną
zupę miksujemy na krem. Ponownie wstawiamy na ogień i chwilkę gotujemy
doprawiając do smaku. Zupę zestawiamy z ognia, dodajemy kuskus -
dokładnie mieszamy. Zupę przykrywamy i ostawiamy, żeby kuskus napęczniał
- około 5 minut.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)