Schab w sosie chrzanowo-musztardowym.
Kolejny piękny dzień się zapowiada. Energia mnie rozpiera a więc jak ją najlepiej spożytkować? Tak wracam po kilku dniach regeneracji do ćwiczeń. Lubię to uczucie zmęczenia po wyczerpującym treningu- może to dziwne? Ale wtedy czuję, że żyję. Nie jestem sportsmenką - za pewne nigdy nią nie będę. Trenuję owszem ale tylko dlatego by nie mieć wyrzutów sumienia, przez moje potrawy. Gotowanie to moja pasja a sport? Może i on się nią stanie. A może już nią jest ?
Zapraszam Was serdecznie do dobrej kuchni, może nie koniecznie dietetycznej - ale smacznej. Schabowy inaczej - już nie w panierce ale smakowitym sosie.
Składniki:
bulion wołowy 250 ml,
kilka plastrów schabu,
śmietana 18% 3 łyżki,
mąka 2 łyżeczki,
chrzan 2,5 łyżki,
musztarda chrzanowa 1 łyżeczka,
zioła prowansalskie,
papryka słodka,
sól,
pieprz,
Sposób przygotowania:
Plastry schabu rozbijamy delikatnie np. przez folię. Następnie nacieramy je z obu stron solą, pieprzem, papryka słodką i ziołami prowansalskimi. Ostawiamy na 30 minut.
Po tym czasie schab podsmażamy na rumiano z obu stron.
Plastry schabu wyjmujemy z patelni, a do powstałego tłuszczu wlewamy
bulion i dodajemy chrzan i musztardę- mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko
mieszając, sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia. Następnie wkładamy
plastry schabu i dusimy je w sosie pod przykryciem około 30 minut. Zdejmujemy
pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu aż do uzyskania żądanej
konsystencji sosu.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Bardzo smakowicie wygląda . Spróbuję zrobić. PA
OdpowiedzUsuńZrobiłam i polecam! Fajna, lżejsza wersja schabu.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę:) pozdrawiam
UsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)