Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Schab w sosie chrzanowo-musztardowym.

3

Kolejny piękny dzień się zapowiada.  Energia  mnie rozpiera a więc jak ją najlepiej spożytkować?  Tak wracam po kilku dniach regeneracji do ćwiczeń.  Lubię to uczucie zmęczenia po wyczerpującym treningu- może to dziwne? Ale wtedy czuję, że żyję. Nie jestem sportsmenką - za pewne nigdy nią nie będę.  Trenuję owszem ale tylko dlatego  by nie mieć wyrzutów sumienia, przez moje potrawy. Gotowanie to moja pasja a sport? Może i on się nią stanie. A może już nią jest ?

Zapraszam Was serdecznie do dobrej kuchni, może nie koniecznie dietetycznej - ale smacznej. Schabowy inaczej - już nie w panierce ale smakowitym sosie.

Składniki:

bulion wołowy 250 ml,
kilka plastrów schabu,
śmietana 18% 3 łyżki,
mąka 2 łyżeczki,
chrzan 2,5 łyżki,

musztarda chrzanowa 1 łyżeczka,
zioła prowansalskie,
papryka słodka,
sól,
pieprz,


Sposób przygotowania:
Plastry schabu rozbijamy delikatnie np. przez folię. Następnie nacieramy je z obu stron solą, pieprzem, papryka słodką i ziołami prowansalskimi. Ostawiamy na 30 minut. Po tym czasie schab podsmażamy na rumiano z obu stron. Plastry schabu wyjmujemy z patelni, a do powstałego tłuszczu wlewamy bulion i dodajemy chrzan i musztardę- mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając, sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia. Następnie wkładamy plastry schabu i dusimy je w sosie pod przykryciem około 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu aż do uzyskania żądanej konsystencji sosu.

Podobne posty

Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Bardzo smakowicie wygląda . Spróbuję zrobić. PA

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam i polecam! Fajna, lżejsza wersja schabu.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)