Naleśniki z kremem mascarpone, czekoladą i wiśniami.
Dziś dzień na opak a więc robimy wszystko na odwrót;) No może prawie wszystko grunt,że udało mi się przekonać męża by ogarnął kuchnię po obiedzie a ja ? A ja idę na wino !:) Na opak to było już wczoraj.. jak nigdy jedliśmy naleśniki na słodko - jak mi ich brakowało! Może spróbujecie?
Przepis na naleśniki:
150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda mineralna lub zwykła woda
masło lub olej roślinny do smażenia
Krem:
serek waniliowy
mascarpone
aromat cytrynowy
Dodatkowo:
wiśnie i czekolada w płynie
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 szklanki). Ciasto nie może być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni. Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.
Składniki kremu łączymy ( celowo nie podaje ilości bo to zależy od tego ile chcemy przygotować naleśników) i przekładamy naleśniki kremem dodając wiśnie i czekoladę. Dekorujemy :)
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)