Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Kurczak ze szpinakiem

4

Widzę, że założenie przeze mnie bloga wywarło wielkie poruszenie. Każdy mówi jak go widzi jak powinien wyglądać, jaka powinna być forma. Macie wizje załóżcie własny... Piszę co uważam i jak uważam. Może chciałabym ułatwić życie "szaraczkom" kuchennym którzy uważają, że są wstanie w kuchni wyłącznie przypalić wodę i nic więcej.
Mam nadzieję, że parę osób przekona się, że gotowanie nie jest wcale trudne i może sprawiać radość i chęć robienia "czegoś" więcej w życiu niż pójścia na łatwiznę - złapanie telefonu w rękę i zadzwonienie do najbliższej pizzerii. 
Może parę osób przekona się do potraw, które były ich koszmarem dzieciństwa? Dziś krok pierwszy... szpinak. Nie jest taki zły na jakiego wygląda, nie lękaj się widząc co jesz - posmakuj..

Składniki:
  •  duża pierś z kurczaka
  • szpinak rozdrobniony np hortex
  • 100 ml śmietanki np zott 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, pieprz cayenne 
  • olej do smażenia
  • ryż
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, kroimy jak kto woli w kosteczkę lub paski, posypujemy przyprawą do gyrosa, pieprzem i solą i smażymy w głębokiej patelni na oleju. Gdy kurczak nabierze już odpowiedniej mocy ( będzie gotowy) wrzucamy opakowanie ze szpinakiem. Po odmrożeniu szpinaku wlewamy śmietanę i mieszamy  i chwilę jeszcze gotujemy. Można podawać kurczaka ze szpinakiem nie tylko z ryżem albo makaronem. W kuchni ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.


Podobne posty

Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Szpinak jest dobry! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest dobry. Jednakże nie będę się wymądrzał. Amen.

      Usuń
    2. P.S. Mój własny post sprawia, że tracę do siebie szacunek.

      Usuń
    3. Czy wymądrzanie się może w jakikolwiek sposób łączyć się z wyrażeniem swojego gustu? Nie sądzę :-)

      Usuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)