Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Wypasiony post.Pulled pork z sosem BBQ

, 1


Wypasiony post. Co autorka ma na myśli tak pisząc? Już śpieszę tłumaczyć. Otóż to, że zazwyczaj przepisy jakie wstawiam nie są takie kaloryczne- albo tylko się tak łudzę. Czasami trzeba sobie dogodzić i drugiej połówce. Często słyszę " Robisz tylko pod bloga, nie dla mnie". Dziś zrobiłam coś dla Niego.  Z przygotowanego mięsa zrobiłam tortille z małą ilością warzyw - niech ma! Czasami warto odpuścić i skusić się na małe grzeszki. Tym bardziej, że od jakiegoś czasu męczę rodzinkę parowarem - uwielbiam bez dwóch zdań. Jednak raz na jakiś czas warto wrzucić na luz. W sumie ja jako zdeklarowany pożeracz chipsów i innych słonych przekąsek ostatnio to ograniczyłam. Dlatego z czystym sumieniem pozwalam sobie na taki domowy fastfood. Na blogu Delimammy wyczytałam, aby dać kilka łyżek sosu do mięsa. Cenna rada! Czemu na to wcześniej nie wpadłam. W sumie Gosia mnie zainspirowała aby zrobić ponownie pulled pork z jej radami. Pisałam już, że uwielbiam jej kuchnię? Cynabuły Gosiu śnią mi się po nocach, a ja budzę się z obślinioną poduszką :D

Przepis zainspirowany Delimatką z moimi wariacjami na temat BBQ

Składniki:
  • 1,3 kg oczyszczonej łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki ostrej musztardy - sarepskiej
  • 0,5 łyżki soli
  • 0,5 łyżki cukru kokosowego/ trzcinowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 0,5 łyżki zmielonego kuminu
Sos:
  • wywar z przygotowanego pulled pork
  •  2 ząbki czosnku
  • 180 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 2 łyżki brązowego cukru/ kokosowego 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz, ostra papryka - do smaku
Przygotowanie:

Mięso smarujemy musztardą i pozostałymi przyprawami. Wstawiamy na noc do lodówki. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki, umieszczamy je na dnie żaroodpornego naczynia - Wolnowaru. Następnie układamy na niej mięso. Dusimy przez około 45 min  na mocniejszej mocy Wolnowaru. Później zmniejszamy moc, wlewamy 200 ml wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 7 h.

Gdy mięso będzie już upieczone wyciągamy je z naczynia, a wywar odlewamy do garnka. Przygotowujemy sos. Dodajemy  do wywaru przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pozostałe składniki sosu. Doprawiamy solą, ostrą papryką oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Na końcu, miksujemy sos do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.


Przygotowaną wcześniej wieprzowinę rozczesujemy przy pomocy dwóch widelców. Dodając do niej kilka łyżek sosu. 


Podobne posty

Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)