Piernik Staropolski cz. I
Już długo myślałam o tym pierniku. Zawsze zapominałam go nastawić. Jakie świąteczne wypieki królują na Waszych stołach?
Składniki:
- 500 g miodu naturalnego akacjowego
- 1,25 szklanki cukru
- 250 g masła lub pół na pół masła i smalcu
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- 3 torebki przyprawy korzennej do piernika
Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy miód, cukier i masło. Następnie doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostudzenia. Mąkę przesiewamy, sodę rozpuszczamy w mleku. Do naczynia kamionkowego lub szklanego przelewamy ostudzoną masę. Dodajemy mąkę, jajka, sól, przyprawę do piernika oraz sodę. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w zimne miejsce na 4 - 6 tygodni. Pieczemy na 5 dni przed świętami. Dzielimy na 3 równe części. Duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część ciasta wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykładamy na formę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15 - 20 minut. Wykładamy i studzimy.
W garnku podgrzewamy miód, cukier i masło. Następnie doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostudzenia. Mąkę przesiewamy, sodę rozpuszczamy w mleku. Do naczynia kamionkowego lub szklanego przelewamy ostudzoną masę. Dodajemy mąkę, jajka, sól, przyprawę do piernika oraz sodę. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w zimne miejsce na 4 - 6 tygodni. Pieczemy na 5 dni przed świętami. Dzielimy na 3 równe części. Duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część ciasta wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykładamy na formę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15 - 20 minut. Wykładamy i studzimy.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)