Mleko ryżowe
Powinnam napisać " Napój Ryżowy". Jakoś się utarło, że zwykliśmy go nazywać mlekiem. W sklepie koszt kartonu 1 litrowego jest spory delikatnie mówiąc. Zawsze można wykonać go samodzielnie nie wydając przy tym fortuny. Mleka ryżowego używam aktualnie najczęściej do gotowania dla Kruszynki bo jest za młoda na mleko krowie.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 3 szklanki wody
Przygotowanie:
Ugotowany jeszcze ciepły ryż miksujemy z trzema szklankami wody. Następnie odcedzamy ryż przy pomocy tetry lub gazy. Tak przygotowany napój przechowujemy do 3 dni w lodówce. Z pulpy można zrobić deser ryżowy.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Ja ostatnio wyrabiam mleko kokosowe, można powiedzieć, że już wstąpiła mała monotonia hehe :-) Więc kolejne planuje ryżowe, tylko mialam użyć ryżu brązowego, czy używałaś może takiego? Mleko widzę ma fajną konsystencje, bo jak wiadomo, np. owsianego do kawki nie dodamy :(
OdpowiedzUsuńJakby mnie sanepid czytał to 3 dni :D Ja piłam i po 4 i ...... się skończyło :D Z brązowego jeszcze nie robiłam. Słyszałam ostatnio o mleku konopnym i moja ciekawość została pobudzona :D A moze mleko migdałowe do kawki? Ale fakt to już cenowo inaczej wygląda
Usuńnigdy nie robiłam, ale słyszałam że jest też dobre poza kuchnią ;) jako maseczki na włosy :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)