Danie jednogarnkowe. Potrawka z karczkiem w rękawie do pieczenia.
Danie jednogarnkowe - ulubiona potrawa każdej gospodyni. Dlaczego? Im mniej garnków do mycia tym lepiej. Lubię przygotowywać potrawy w taki sposób. Wrzucam wszystko razem mieszam i wkładam do piekarnika. Szczególnie warty polecenia rękaw do pieczenia. Dzięki niemu możemy cieszyć się soczystym mięsem. Karczek marynowałam dokładnie dobę w lodówce aby przeszedł przyprawami.
Składniki:
Składniki na marynatę:
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna jałowca
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 kg karczku
- 1 kg ziemniaków
- 1 cukinia
- 1 duża cebula
- 1 papryka
- sól, słodka papryka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy. Jakby marynata wyszła za gęsta dodajemy więcej oleju. Karczek kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Następnie nacieramy marynatą. Mięso najlepiej odstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia obieramy ziemniaki, kroimy w cząstki. Cukinie kroimy na plastry a następnie na dzielimy je na 4 kawałki. Cebulę i paprykę kroimy w paski. Warzywa solimy doprawiamy odrobiną słodkiej papryki i mieszamy z mięsem. Całość wkładamy do przygotowanego rękawa, który umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 1 godzinę w temp 200 stopni, następnie otwieramy rękaw uważając aby się nie oparzyć i pieczemy jeszcze 10 minut z termoobiegiem.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Wygląda smacznie! ;))
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)