Tradycyjny Sernik.
Tradycyjny Sernik. |
Sernik tradycyjny. Okazał się dla mnie wielkim wyzwaniem. Taka jestem ostatnio roztargniona, że zapomniałam dodać mąki lub budyniu do masy twarogowej! Na szczęście sernik po 2 minutach od włożenia do piekarnika wyciągnęłam. Masę wylałam mąkę domieszałam. Myśląc? Będzie co będzie! Muszę powiedzieć, że wyszło.. Nawet nieźle:) Zresztą zobaczcie sami. Cieszy nie tylko oczy ale również podniebienie. Czy Wy również zaliczyliście już swoje kulinarne wpadki?:)
Składniki:
Spód:
Spód:
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g drobnego cukru
- 30 g miękkiego masła1 jajko
- 50 ml mleka pełnotłustego
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 220 g drobnego cukru
- 300 ml śmietanki 30%
- 5 jaj
- 60 g mąki ziemniaczanej
- sok z 1,5 cytryny
- 0,5 łyżeczki soli lub soli waniliowej
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Nagrzewamy
piekarnik do 175°C. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i
wyrabiamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o
wymiarach ok. 24 x 40 cm. Pieczemy ok 10 minut. Studzimy.
Żółtka ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Dodajemy po łyżce twarogu, następnie sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i sól. Gdy wszystkie składniki masy dobrze się połączą delikatnie dokładamy lekko ubitą śmietanę kremówkę i mąkę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Gotową pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Twaróg wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C
Żółtka ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Dodajemy po łyżce twarogu, następnie sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i sól. Gdy wszystkie składniki masy dobrze się połączą delikatnie dokładamy lekko ubitą śmietanę kremówkę i mąkę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Gotową pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Twaróg wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C
i pieczemy przez 1 godzinę. Studzimy go w lekko uchylonym piekarniku.
Gdy sernik będzie już ostudzony przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem i mlekiem. Dokładnie mieszamy i wylewamy sernik. Najlepiej smakuje
Gdy sernik będzie już ostudzony przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem i mlekiem. Dokładnie mieszamy i wylewamy sernik. Najlepiej smakuje
na drugi dzień.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Poprosze!
OdpowiedzUsuńSliczny sernik!
:)
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)