Ryż z jabłkami.
Ryż na mleku z jabłkami. Macie czasami tak, że wstajecie rano i koniecznie musicie coś ugotować lub przygotować? Przeszukujecie nerwowo szafki i lodówkę aby znaleźć potrzebne składniki.
Nie jednokrotnie wyskakując z pidżamy lub wygodnych dresów, aby pójść do spożywczego?
Tak? Uff to nie jestem sama. Tym razem miałam szczęście i wszystkie składniki znalazłam w domu:)
Składniki dla 1 osoby:
- 100 g białego ryżu
- 100 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru
- 1 laska cynamonu
Dodatkowo:
- 1 małe jabłko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Mleko mieszamy ze śmietanką i przelewamy go garnka o grubszym dnie. Dodajemy opłukany ryż, łyżeczkę cukru i cynamon. Gotujemy do miękkości ryżu ok 15 minut. Jakby mleko wyparowało, dolewamy.
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wsypujemy cukier, kiedy się rozpuści dodajemy masło i jabłko. Smażymy około 5 minut.
Do naczynia wsypujemy część jabłek oraz ryż. Dekorujemy laską cynamonu i pozostałymi jabłkami
.
Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńpo prostu smak z dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńW takiej wersji nie podawałam, ale bardzo lubię to danie.
OdpowiedzUsuńNasz smak dzieciństwa😍😋
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)