Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Skusisz się na patelnię?

39

Dawno nie było na tym blogu żadnego KONKURSU.
 Mam nadzieję, że skusicie się na udział w konkursie bo warunki uczestnictwa są bardzo proste a samo zadanie wręcz banalne. Nagroda natomiast jaką mam do zaproponowania- jak dla mnie bardzo atrakcyjna. 
Do wygrania w konkursie jest to o to cudeńko o świetnym designe!

 Może gotujesz jak MasterChef albo chcesz gotować jak on? Spróbuj swoich sił a patelnia może być Twoja.

Regulamin konkursu

1. Konkurs organizuje autorka bloga Quchniakaroli.pl wraz z firmą
Ballarini
2. Zadanie konkursowe polega na podaniu przepisu na potrawę, która idealnie by pasowała do patelni MasterChef. Przepis może być w formie opisowej. Swoją odpowiedź należy umieścić w komentarzu do tego wpisu na blogu.
3. Każdy uczestnik może dodać dowolną ilość przepisów.
4. Spośród nadesłanych prac organizatorka wybierze 1 laureata, którzy wygra Patelnie indukcyjną MasterChef series o średnicy 20 cm firmy
Ballarini
5. Okres trwania konkursu od 16 listopada do 23 listopada 2014r.
6. Laureat zostanie podany do 5 dni po zakończeniu konkursu, w tym poście.
7. Nagrody zostaną wysłane laureatom przez firmę
Ballarini.pl, wedle indywidualnych ustaleń.
8. Nie istnieje możliwość zamiany nagród na wartość pieniężną.
9. Nagrody będą wysyłane w granicach Rzeczpospolitej Polskiej.
10. Biorąc udział w konkursie Uczestnik oświadcza, że jego praca została wykonana samodzielnie i nie narusza praw autorskich osób trzecich.

Uwaga! Proszę o pozostawienie e-maila w komentarzu jest to jeden z warunków konkursu. 


Edit. 28.11.2014

Dziękuję wszystkim za udział w konkursie. Bardzo mi przykro, ale nie każdy z Was czytał uważnie regulamin. Kilka prac mi się spodobało ale niestety nie był nigdzie podany mail kontaktowy więc nagroda przepadła.

Jednocześnie miło mi wyłonić zwyciężczynię konkursu Panią Justynę K. za przepis na maślane ciasteczka z patelni. Serdecznie gratuluję nie wpadłabym na pomysł zrobienia ciastek na patelni.
Przekazuję Pani adres mailowy do przedstawiciela firmy Ballarini.

Sponsorem nagrody jest Firma
http://ballarini.pl/

Podobne posty

Napisano już 39 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Chyba się skuszę, przemyślę tylko co zaproponować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja propozycja jest taka. Skład: makaron wstążki, krewetki, pietruszka, bazylia, czosnek, 3 rodzaje sera: parmezan, brie, gouda ( w zależności co kto lubi), śmietana 12%. Krewetki podsmażamy, dodajemy ugotowany makaron razem z posiekana bazylią, pietruszką i czosnkiem. Wszystko dusimy. Na koniec zalewamy śmietaną, doprawiamy do smaku przyprawami, ścieramy ser i posypujemy po potrawie. SMACZNEGO! ( ibiza212@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja propozycja to placuszki z makreli:
    Wędzoną makrelę oddzielamy od ości i lekko rozdrabniamy. Dodajemy małe opakowanie serka wiejskiego (125-150g) oraz roztrzepane jajko i 3 łyżki mąki ziemniaczanej oraz ulubione przyprawy (pieprz i zioła, sól można pominąć). Wszystko mieszamy i porcjami łyżką wykładamy na rozgrzaną patelnię MasterChef. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego :) (atenassj2@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
  4. Według mnie idealnie na tej patelni smażyłyby się zdrowe i bardzo smaczne placuszki z jarmużem i chili, a oto przepis:
    Składniki:
    -1 szklanka mąki pszennej,
    -1 szklanka mleka,
    2 liście jarmużu,
    -1 jajo,
    -pół małej suszonej papryczki chili,
    -2 łyżki słonecznika łuskanego,
    -1 dymka z cebulą,
    -pieprz, sól,
    -ząbek czosnku
    Przygotowanie:
    Mąkę, jajko i mleko wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolać mleka. Dodać umyte i pokrojone drobno liście jarmużu( wcześniej jarmuż oddzielić od twardej łodyżki). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną drobno dymkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem jogurtowym. Smacznego. (ola.dedio@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja patelniana propozycja to

    Klopsiki mięsno - makaronowe


    Składniki

    0,5 kilograma mięsa mielonego wieprzowego
    100 g makaronu (dowolny kształt)
    1 jajko
    1 czerstwa bułka
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz, majeranek do smaku
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 litr wody
    tłuszcz do smażenia


    Sposób przygotowania


    Makaron ugotować na pół miękko według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać do niego ugotowany makaron, jajko, odciśniętą bułkę, czosnek i przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z masy mięsnej formować kulki, lekko je spłaszczyć i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Usmażone klopsiki przełożyć do garnka. Zalać je 1 litrem wody, dodać do nich koncentrat pomidorowy i próżyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Cebulę i paprykę przesmażyć razem na tłuszczu. Następnie dodać do klopsików. Próżyć razem ok 10 minut. W razie potrzeby sos zagęścić zawiesiną mąki i wody. Sos można doprawić do smaku solą i lekko cukrem. Można podawać z ryżem i dowolną surówką.

    spell7@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś co robiła już moja babcia

    Okonie w zalewie octowej

    Składniki

    1 kilogram okoni
    2 cebule
    1 czerwona papryka
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    majeranek do smaku
    mąka, jajko i bułka tarta do panierki
    olej do smażenia
    3 szklanki wody
    3/4 szklanki octu
    ziele angielskie
    liść laurowy

    Sposób przygotowania

    Okonie oskrobać, oczyścić, umyć. Przełożyć do miski. Posypać solą, pieprzem i majerankiem. Cebule obrać, pokroić w piórka i dodać do ryb. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie ryby panierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. W naczyniu układać na przemian usmażone ryby, cebule i paski papryki. Wodę, ocet, ziele angielskie i liść laurowy razem zagotować. Gorącą zalewą zalać ułożone w naczyniu ryby. Odstawić na minimum 2 dni w chłodne miejsce do przegryzienia.

    spell7@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejna patelniana propozycja

    Bruschetta

    Składniki

    1 wiejska bagietka
    1 ząbek czosnku
    2 pomidory
    1 cebula
    oliwa z oliwek
    sól ziołowa
    zioła prowansalskie

    Sposób przygotowania

    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory wymieszać z cebulą. Bagietkę pociąć skośnie na małe ale grubsze kromki. Każdą kromkę potrzeć przeciętym na pól czosnkiem i przesmarować oliwą z oliwek z obu stron. Na suchej patelni obsmażamy kromki bagietki na chrupko (jak grzanki). Na obsmażone kromki układamy pomidory z cebulą. Następnie posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Podajemy od razu po przygotowaniu.

    spell7@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Placuszki serowe


    Składniki

    200 g serka twarogowo-sernikowego
    1,5 szklanki mąki
    3 jajka
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania


    Sposób przygotowania

    Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dobrze razem wymieszać na jednolite ciasto. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    spell7@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Pizzowe placuszki


    Składniki

    3 jajka
    12 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka ciepłej wody
    25 dag pieczarek
    20 dag żółtego sera w kostce
    20 dag szynki konserwowej w kostce
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    1 łyżka ziół prowansalskich
    olej do smażenia


    Sposób przygotowania

    Pieczarki pokroić w mniejsze kawałki. Usmażyć na tłuszczu. Odcedzić z nadmiaru płynu. Ostudzić. Szynkę pokroić w drobną kostkę a ser zetrzeć na tarce. Do miski przełożyć oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, jajka , wodę i przyprawy. Dobrze razem wymieszać. Na samym końcu dodać pieczarki, szynkę i ser. Ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło polane ketchupem.


    spell7@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Pakieciki schabowe z meksykańskim nadzieniem



    Składniki

    6 plastrów schabu bez kości
    1 opakowanie mrożonki mieszanki meksykańskiej
    sól
    1/4 łyżeczki przyprawy ognistej lub pieprzu kajeńskiego
    2 jajka
    bułka tarta do obtoczenia pakiecików
    olej do smażenia


    Sposób przygotowania

    Schab rozbić na dosyć cienkie plastry. Mieszankę meksykańską rozmrozić a następnie przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać sól do smaku i przyprawę ognistą. Dobrze razem wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Rozbite plastry schabu posypać solą. Na każdym plastrze schabu nakładać porcje mieszanki meksykańskiej. Zawinąć tak, aby farsz nie wychodził. Spiąć szpilkami do rolad. Następnie obtoczyć w rozbełtanym jajku u bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przed podaniem pamiętać o wyjęciu szpilek. Pokroić w plasterki.

    spell7@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Placuszki z kurczakiem

    Składniki


    2 piersi z kurczaka
    25 dag żółtego sera
    5 jajek
    5 łyżek mąki pszennej
    5 łyżek majonezu
    1/2 pęczka zielonej pietruszki
    vegeta do smaku
    olej do smażenia



    Sposób przygotowania


    Piersi z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać. Do miseczki przełożyć pokrojone piersi z kurczaka, starty żółty ser, całe jajka, mąkę, majonez i posiekaną pietruszkę. Przyprawić do smaku vegetą i dobrze razem wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Masę nabierać łyżką i kłaść porcjami na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano z obu stron. Można podać polane ketchupem.

    spell7@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Mielone faszerowane papryką, ogórkiem i boczkiem


    Składniki

    50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 czerstwa bułka namoczona w wodzie
    2 jajka
    3 ząbki czosnku
    majeranek, sól, pieprz do smaku
    1 czerwona papryka
    3 ogórki kiszone
    20 dag boczku surowego wędzonego
    bułka tarta do obtoczenia
    smalec do smażenia


    Sposób przygotowania

    Bułkę dobrze odcisnąć z nadmiaru wody. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę , całe jajka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w paski. Ogórki pokroić w ósemki. Boczek w cienkie paski. Nabrać porcję masy z mięsa mielonego, rozłożyć na ręce. Na to położyć pasek papryki, ósemkę ogórka i pasek boczku. Zamknąć masą nadzienie. Zlepić- uformować podłużnego pulpecika. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu.

    spell7@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Tajskie sajgonki
    50 dag mięsa mielonego
    450 g mrożonej mieszanki chińskiej
    papier ryżowy
    100 g makaronu chińskiego
    1 cebula
    3cm pasek kapusty pekińskiej
    2 łyżki sosu sojowego
    curry, chilli,
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
    2 łyżeczki sosu chilli tajskiego słodko-pikantny ,,vifon''
    ząbek czosnku
    Sposób przygotowania

    1.Mięso mielone podsmażamy na patelni doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Mieszankę chińską pieczemy na patelni co jakiś czas podlewając odrobiną wodą. Makaron chiński zalewamy 2 szklankami wrzątku, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 3 minuty aby makaron napęczniał. Odcedzamy i kroimy w mniejsze paski.

    2.Kapustę pekińską kroimy w paski. Warzywa, mięso, makaron łączymy ze sobą dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy przyprawami, sosem sojowym i sosem tajskim. Na końcu dodajemy kapustę pekińską i mieszamy. Lekko przestudzamy.

    3.Papier ryżowy zanurzamy na około 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy na desce aby zmiękł. Nakładamy gotowy farsz i zwijamy sajgonki jak krokiety (dokładny opis zwijania z tyłu na papierze ryżowym). Pieczemy na patelni na rozgrzanym tłuszczu aż papier ryżowy lekko zbrązowieje i przekręcamy na drugą stronę i pieczemy. ( annamochocka24@poczta.fm )

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak patelnia, to NALEŚNIKI, a jak naleśniki, to.. może ich nieco inna wersja? co powiecie na NALEŚNIKI z ciecierzycy?
    Nie dość, ze są naprawdę dobre i sycące, to do tego są zdrowe, szybkie w produkcji, chrupiące oraz... bezglutenowe i wegańskie :)

    przepis na cztery duże naleśniki
    szklanka mąki z ciecierzycy
    szklanka wody
    2 łyżki oleju
    odrobina soli

    Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i zmiksuj dokładnie z wodą, pod koniec dodaj olej. Odstaw pod przykryciem na minimum godzinę - ciasto spokojnie można zrobić rano przed wyjściem do pracy.

    Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Wypełnij świeżymi warzywami, chudym mięsem, serkiem tofu lub innymi swoimi ulubionymi dodatkami.
    SMACZNEGO!

    pozdrawiam justyna.m@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja polecam cudo które bez patelni nie miało by szans powstac: jest to przepyszny langosz Z PATELNI:) czyli placek drozdzowy wprost z patelni:Składniki

    250 g mąki
    20 g świeżych drożdży
    150 ml mleka
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki cukru
    olej do smażenia



    Sos śmietankowo-czosnkowy:
    śmietana ewentualnie jogurt naturalny
    1 ząbek czosnku
    cebula ,
    ser żółty
    natka pietruszki
    sól
    Sposób przygotowania

    1.

    Do miski wlewam 500 ml mleka, wkruszyłam drożdże, dodaję cukier i mieszam, żeby drożdże nam się rozpuściły. Dodaję kilka łyżek mąki, mieszam dokładnie, nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Potem dodaje resztę składników i mieszam. Znowu nakrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto dziele na 2 lb 3 czesci -w zaleznosci ile i chcemy zrobic placków. Z każdej formuje placek o gr. 1 cm i znowu przyrywam sciereczka i odkładam na kwadrans Placki smaze na rozgrzanym tłuszczu na dużej głębokiej patelni z obu stron na złoty kolor.. Sos: Do miseczki daje śmietanę, do niej dorzucam przepuszczony przez praskę czosnek, natkę pietruszki, doprawiam sola i mieszam. Cebulę kroję w piórka. Ser ścieram na tarce. Na langosza wlewam sos smietankowo czosnkowy , na to kłade cebulę i scieram ser :) Smacznego!
    bozenn1@wp.pl,
    Bozena Z-POZDRAWIAM:)


    OdpowiedzUsuń
  16. Racuszki z dyni:
    200 g dyni bez skorupy i pestek
    1 duże jajko
    1/2 szklanki mąki
    szczypta imbiru, kardamonu i cynamonu oraz sól i pieprz


    Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na sztywną pianę. Dynię wymieszać z utartym żółtkiem, przesianą mąką, imbirem, doprawić. Delikatnie połączyć z pianą z białka. Racuszki formować łyżką i smażyć z obu stron. Można podawać na ostro, ale ja preferuję na słodko, jeszcze do tego dżem domowej roboty np. z gruszek lub śliwek 

    OdpowiedzUsuń
  17. Sałatka z dynią na ciepło- pachnąca złotą jesienią.

    składniki:
    25 dag. boczku wędzonego
    4 szklanki makaronu np. kokardki, rurki, świderki
    2 szklanki pokrojnej w kostkę dyni
    1/2 szklanki rodzynek
    2 szklanki rukoli
    duża łyżka miodu
    3 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki oleju ryżowego
    świeżo mielony pieprz, sól, olej do smażenia

    wykonanie:
    Rodzynki zalać gorąca wodą, odstawić na ok. 15 min a następnie odcedzić. Na gorący olej np rzepakowy albo ryżowy wrzucić dynię obtoczoną w mące pszennej. Przesmażyć do zarumienienia i lekkiej miękkości dyni. Na gorącą patelnię wsypać następnie boczek i bardzo go zrumienić, powinien być chrupiący. Makaron ugotować al dente, odcedzić. Połączyć ciepły makaron, dynię, boczek i rodzynki. Rukolę porwać na mniejsze kawałki, dodać do sałatki. Przygotować dresing: miód zalać dwoma łyżkami dość ciepłej wody (nie gorącej!), połączyć z octem balsamicznym, olejem ryżowym i polać ciepłą sałatkę. Całość posypać świeżo mielonym pieprzem, doprawić solą najlepiej himalajską.
    Sałatkę podawać na ciepło. Jest sycąca, pachnąca i pyszna!. Rewejacyjna na wieczorne chłody, gdy za oknem zimny wiatr. Jest jak cieplutkie słońce:) Kolorowa i smaczna. Polecam
    (aneta42@interia.pl) pozdrawiam Aneta K.


    OdpowiedzUsuń
  18. Chrupiący dorsz w pomidorach.

    Solidny płat dorsza. Może być świeży albo mrożony posypać gruboziarnistą solą i mielonym pieprzem. Patelnię posmarować dobrym olejem. Położyć rybę obtoczoną w mące razowej. Usmażyć na złoto z dwóch stron. Wyciągnąć dorsza. Na patelnię wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek) i posiekaną w krążki małą cebulę. Podsmażyć. Dodać 2 małe pomidory pokrojone na plastry. Razem podsmażyć chwilę i na górę położyć z powrotem rybę. Razem podsmażyć. Posypać siekaną świeżą pietruszką. Rewelacyjne! Genialne! Przesmaczne! Kto tego dania spróbuje- zakocha się w rybach po uszy! Polecam
    SmakOsz
    fbhose@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak patelnia MasterChefa to i danie musi być wyjątkowe.
    Proponuję przegrzebki...owinięte w muślinową szynkę długodojrzewającą, podlane białym winem, podane na szpinaku i posypane serem typu pecorino oraz pestkami słonecznika prażonego na oleju sezamowym.
    Na patelni na średnim ogniu rozgrzać odrobinę oleju sezamowego i podprażyć pestki słonecznika. Zdjąć odstawić. Teraz wymieszać łyżkę masła klarowanego z białym winem, z czosnkiem i z szalotką. Dodać szpinak i doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem białym i solą. Jak tylko zmieni kolor zdjąć z ognia. Przetrzeć patelnię naszą wspaniałą...rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić owinięte przegrzebki w plasterki szynki. Można obwiązać tzw. naturalnymi sznureczkami ze sparzonego pora lub zapiąć wykałaczką. Smażyć przegrzebki przez minutkę z każdej strony opruszając delikatnie solą.
    Ponieważ patelnia pięknie się prezentuje danie można podać na niej, jak się podaje np. paelle...moja rodzina uwielbia wspólne jedzenie z tzw.jednej michy...
    Na szpinaku ułożyć przegrzebki posypać pestkami i dużymi wiórami sera pecorino lub innym polskim twardym leżakującym serem.
    do tego Riesling schłodzony i dnie godne MasterChefa...patelnia będzie się czuła doceniona [hehe]

    OdpowiedzUsuń
  20. widzę ze p. Kasia idzie na ilość hehe [to oczywiscie zgodne z regulaminem]

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam jeszcze jeden pomysł!
    ugotowana w osolonej wodzie kasza pęczak podsmażona na oleju rzepakowym z wędzonym tofu, do tego posiekane pieczarki, sos sojowy, mnóstwo chilli i natka pietruszki <3

    OdpowiedzUsuń
  22. Moją propozycją na wykorzystanie patelni Ballarini jest efektownie wyglądający a jednocześnie łatwy i szybki do przyrządzenia łosoś w zielonym (koperkowym) cieście naleśnikowym.

    Potrzebujemy:
    filet z łososia ok. 400g
    sól, pieprz kolorowy

    Ciasto naleśnikowe:
    75 g mąki pszennej
    150 ml mleka
    1 jajko
    25 ml wody mineralnej
    1,5 łyżki roztopionego masła / oleju
    szczypta soli i cukru
    pęczek posiekanego koperku

    Do przesianej mąki z dodatkiem soli i cukru wlewamy mleko i miksujemy. Dodajemy roztrzepane jajko, wodę i olej (lub masło). Miksujemy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dodajemy koperek i mieszamy.

    Filet z łososia dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
    Filety obtaczamy w cieście i delikatnie układamy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Smażymy z obu stron na niewielkim ogniu.
    Smacznego!

    Pozdrawiam
    andziullina

    OdpowiedzUsuń
  23. I jeszcze jedna propozycja.
    Drobiowo-warzywne burgery z kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami i natką pietruszki
    300 g filetu z kurczaka
    ugotowane warzywa (np. z rosołu): mała marchewka, mała pietruszka, plaster selera
    2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (lub dwie łyżki ugotowanych płatków jaglanych)
    mały ząbek czosnku
    1/2 małej czerwonej cebuli
    8 suszonych pomidorów (używam takich „suchych” tzn. nie z zalewy; trzeba je zalać wrzątkiem i zostawić by zmiękły), drobno pokrojonych
    1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
    1 łyżka oliwy
    1 nieduże jajko
    przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, 1/2 łyżeczki curry, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, łyżeczka suszonego oregano

    Filet z kurczaka i ugotowane warzywa mielimy. Dodajemy kaszę jaglaną, drobno posiekaną cebulkę, lekko podduszoną na patelni, czosnek, oliwę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Na końcu dodajemy suszone pomidory i natkę i jeszcze raz mieszkamy. Z masy formujemy kotleciki (najlepiej naoliwionymi dłońmi, aby masa się nie przyklejała). Burgery smażymy na nagrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką, bez dodatku tłuszczu. Zdrowe i delikatnie, idealne by „przemycić” do menu zdrową kaszę tym, którzy na nią kręcą nosem ... Burgery nadają się zarówno na obiad jak i do zapakowania do lunchboxu.
    Polecam
    andziullina

    OdpowiedzUsuń
  24. e-mail: andziullina(at)gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Zatem ja proponuje kotleciki z polenty z suszonymi pomidorami i sosem z sera pleśniowego.Danie może trochę czasochłonne lecz warte smaku.

    Na początku gotujemy szklankę kaszy kukurydzianej w szklance mleka i wody,dodajemy do tego łyżka masła,3 zmiażdżone ząbki czosnku,łyżeczkę majeranku,pół pęczka posiekanego szczypiorku,doprawiamy solą i pieprzem.Gdy kasza zacznie przywierać do dna ściągamy ją z ognia i dodajemy 3 garście posiekanych suszonych pomidorów i 3 łyżki parmezanu.Mieszamy.Kaszę przekładamy do płaskiego pojemnika i odstawiamy do lodówki na ok.1,5 godziny.W międzyczasie robimy sos na patelnię wrzycamy 150g posiekanego sera pleśniowego i topimy go na średnim ogniu,gdy będzie on już wystarczająco płynny dodajemy małe opakowanie śmietany 18%,3 łyżki białego wina,szczyptę soli i pieprzu.Mieszamy energicznie do połączenia się składników.Odstawiamy.Zastygniętą polentę kroimy na trójkąty lub prostokąciki obtaczamy lekko w zmielonych orzech włoskich (ew.w sezamie) i smażymy na rozgrzanej patelni na oleju.Podajemy ciepłe ozdobione sosem pleśniowym.Smacznego :)

    Magda,9.flake01@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  26. ja zaproponuję danie które często zabieram do pracy w formie sałatki na zimno, choć jest to raczej danie główne, do podawania na ciepło ;) i ta i tak smakuje super!

    Orzechowa chrupkość Azji

    150 g orzeszków ziemnych solonych
    200g makaronu ryżowego
    1-2 liście jarmużu
    100g groszku cukrowego
    pół papryczki chili
    garść świeżego szpinaku
    pierś z kurczaka
    cebula
    2 ząbki czosnku
    szczypta cukru
    ok pół szklanki bulionu
    łyżka sosu sojowego, sól, pieprz, skórka i sok z połowy cytryny, łyżeczka oleju sezwmowego


    Pierś kroimy w małe kawałki, marynujemy w sosie sojowym, czosnku, pieprzu, chili, skórce z cytryny, soli i cukrze. Smażymy cebulkę na złoto na PATELNI MASTER CHEFA - inaczej nie wyjdzie ;) Następnie wrzucamy doń kurczaka. Do podsmażonego kurczaka wlewamy bulion, wrzucamy jarmuż, dusimy chwilę, dodajemy groszek cukrowy i szpinak - dusimy chwilkę aby groszek został chrupki. W blenderze mielimy orzeszki bardzo drobno, może być nawet na masło orzechowe, i dodajemy do kurczaka. Próbujemy i doprawiamy solą, pieprzem, olejem sezamowym i sokiem z cytryny. Mieszamy z makaronem ryżowym przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu - zazwyczaj zalewa się go wrzątkiem na chwilę. Przed podaniem można posypać orzeszkami i kolendrą.

    gotowe! Do patelni MasterChefa pasuje idealnie, nieprawdaż? :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Burgerki z łososia z dodatkiem szpinaku z szybkim chutneyem.

    250g filetu z łososia mielimy lub siekamy na drobniutkie kawałki włożyć do miski,skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem.Siekamy cebulę,podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku,dodajemy pół kilo mrożonego szpinaku,pół łyżeczki kurkumy i curry.Smażymy przez ok.5 minut do momentu odparowania nadmiaru wody.Łososia,szpinak,pół szklanki mąki i 2 łyżki musztardy mieszamy razem i formujemy kotleciki.Smażymy je na patelni z obydwu stron na złoty kolor.
    Chutney: 2 dojrzałe gruszki trzemy na tarce o dużych oczkach, jedną cytrynę obieramy i kroimy w kostkę.Owoce wrzucamy na patelnię,posypujemy 3 łyżkami cukru i smażymy na średnim ogniu mieszając co jakiś czas.Po 5 minutach dodajemy pół posiekanej ostrej papryczki i łyżeczkę octu.Zwiększamy ogień smażymy jeszcze przez 2 minuty. Burgerki podajemy ciepłe z chutneyem i łyżką śmietany 12%. Smacznego :)

    Magda

    OdpowiedzUsuń
  28. Patelnia jest piękna i to jeszcze czerwona idealnie by pasowała do mojej kuchni retro to moja propozycja, danie które właśnie serwuje na obiad :)

    Składniki:

    1 duża cebula
    3 kolorowe papryki u mnie czerwona, żółta, pomarańczowa
    1 opakowanie mrożonej pokrojone w cienkie paseczki włoszczyzny
    5 plastrów ananasa z puszki
    250g koncentratu pomidorowego
    200g makaronu ryżowego
    sól
    pieprz
    papryka słodka wędzona
    pieprz cayenne
    1 łyżka miodu
    5 łyżek oliwy z oliwek
    sos chilli słodki do smaku

    PRZYGOTOWANIE

    Oliwe wlewamy na patelnię dodajemy posiekaną w piórka cebulę, pokrojone w paseczki papryki oraz mieszankę włoszczyzny i dusimy lekko smażymy następnie dusimy pod przykryciem do miękkości.
    Potem dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy, które są wymienione w składnikach oraz pokrojone w paseczki ananasa ja dolałam wody oraz trochę soku z puszki ananas ów podajemy z makaronem ryżowym
    SMACZNEGO!

    OdpowiedzUsuń
  29. Maślane ciasteczka z rodzynkami, to wspaniały deser do kawki, który najlepiej smakuje prosto z... PATELNI :)

    Składniki:
    -100 g miękkiego masła
    -3 szklanki mąki
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -1/2 szklanki cukru
    -1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 jaja
    -3-4 łyżki rodzynek

    dodatkowo:
    -masło do smażenia ciastek

    Sposób przygotowania:
    1. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy dokładnie z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i rodzynki. Wlewamy rozkłócone jajka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 części.
    2. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy lekko wysypanej mąką na około 4-5 mm grubości. Jeśli ciasto lepi się do wałka, wierzch też możemy lekko posypać. Wykrawamy niewielkie krążki (możemy to zrobić foremką, ja użyłam literatki).
    3. Patelnię (koniecznie teflonową bez zarysowań) smarujemy masłem i rozgrzewamy na bardzo wolnym ogniu. Następnie układamy po kolei ciasteczka, tak, żeby miały między sobą kilka milimetrów odstępu. Smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony.
    4. Przed wyłożeniem każdej następnej partii ciasteczek na patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła.

    Smacznego :) Justyna. (justyna.kuzia@o2.pl)

    OdpowiedzUsuń
  30. Proponuję także szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne placuszki idealne na bezmięsny obiad lub ciepłą kolację.

    Składniki:
    -3 saszetki ugotowanego białego ryżu
    -2 marchewki
    -1/2 szklanki namoczonych suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
    -2 cebule
    -1 jajko
    -1 łyżka mąki pszennej
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -duża szczypta pieprzu
    -olej do smażenia

    Sposób przygotowania:
    1. Ryż wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę grzyby i cebulę oraz startą na tarce o dużych oczkach marchew. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przyprawę uniwersalną i pieprz. Zagniatamy na jednolitą masę.
    2. Łyżką nabieramy placuszki i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju (po 3 minuty z każdej strony). Odsączamy z tłuszczu i podajemy według upodobań z ketchupem lub sosem czosnkowym.

    Smacznego :) Justyna. (justyna.kuzia@o2.pl)

    OdpowiedzUsuń
  31. tak sobie marzę, że gdybym wygrała patelnię MasteChefa, zdążyłaby dotrzeć jeszcze przed świętami. Chętnie zaskoczyłabym bliskich, przygotowując na niej świąteczny obiad.
    A jak zaskoczyć rodzinkę na świątecznym obiedzie? Na pytanie: „co na obiad” - odpowiedzią: „choinka!”

    Świąteczne kotleciki – choinki ze szpinakiem

    350 g filetu z indyka
    150 g świeżego szpinaku
    70g sera feta
    2 łyżki ugotowanych płatków jaglanych
    łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich
    ząbek czosnku
    mała cebula
    łyżka oliwy
    sól, pieprz, szczypta ostrej papryki

    Filet z indyka zmielić w maszynce do mięsa.
    Liście szpinaku pozbawić twardych łodyżek, opłukać, przełożyć na patelnie i podgrzewać cały czas mieszając przez około 1 minutę aż zwiędnie. Zdjąć z patelni, odcisnąć i drobno posiekać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Posiekany szpinak, cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do mięsa. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą papryki. Dodać orzechy, płatki jaglane, jajko i oliwę, dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać ser feta pokrojony w drobną kostkę. Naoliwionymi dłońmi formować podłużne burgery, delikatnie spłaszczyć dłonią, ułożyć na macie silikonowej (lub innej płaskiej, nieprzywierającej powierzchni), przy pomocy wykrawaczki do ciastek w kształcie choinki (moja o wymiarze ok. 10cm) wykroić kształt kotlecika, a następnie delikatnie, przy pomocy łopatki przenieść na nagrzaną patelnię. Smażyć z obu stron. Smacznego!
    andziullina
    andziullina@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  32. A może by tak placki ziemniaczane? Zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce , dodaj jajko ,2-3 łyżki mąki , sól i pieprz.Aha, nie zapomnij dodać startej cebulki.Rozgrzej olej na patelni MasterChef i smaż rumiane placuszki.Można podawać z cukrem, albo kwaśną śmietaną albo jako placek węgierski (z gulaszem), z pieczarkami, keczupem albo z czym kto chce.Nawet same.
    O kurcze, już czuję ten zapach. chyba zaraz pójdę smażyć. Moja rodzinka na pewno będzie szczęśliwa. A ja najbardziej.
    mama2006@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  33. Kurczak w sosie miętowym.
    2 filety z kurczaka
    jajko, mąka, sól, pieprz, mleko, szczypta sody
    świeża mięta, 2 jabłka i jedna gruszka, cytryna, woda
    wykonanie:
    Filety z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, wielkości jednego kęsa, oprószyć solą i pieprzem
    Wykonać ciasto: mleko, jajko, mąka, szczypta sody i wymieszać. Ciasto powinno być konsystencji gęstszej niż na naleśniki aby po zanurzeniu mięsa dobrze się go trzymało.
    Maczać kawałki mięsa w cieście i smażyć na oleju na patelni.
    Wykonać sos miętowy:
    Jabłka i gruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte owoce włożyć do rondelka wlewając 3/4 szkl wody i dusić, rozgotowując je. Najlepiej jeszcze zmiksować. Do tak przygotowanego przecieru owocowego wlać sok z 1/2 cytryny i wsypać bardzo drobniutko posiekane listki świeżej mięty (około 1/2 szklanki posiekanych listków).
    Wyłożyć na talerz usmażone kawałki mięsa i polać je sosem miętowym udekorować plasterkiem cytryny i kilkoma listkami mięty. Można danie podać z białym ryżem lub samo jako przystawkę.
    Aneta K (aneta42@interia.pl)

    OdpowiedzUsuń
  34. „zieLOVE krokiety z warzywami”

    ciasto na krokiety
    ½ szl. mleka
    ½ szkl. wody mineralnej mocno gazowanej
    2 jajka
    ok. 1 szkl. mąki
    3 łyżki oleju
    pęczek koperku świeżego zielonego
    ½ pęczka zielonej natki pietruszki
    można zamiast pietruszki dodać szpinak

    Zieleninę bardzo dobrze zmiksować z mlekiem, potem dodać wodę, jajka i mąkę oraz olej. Smażyć zielone naleśniki.

    Farsz:
    Cebula, marchew, pietruszka korzeń, mała cukinia, czerwona papryka, łyżka oleju rzepakowego, sól, pieprz, szczypta cukru, odrobina tymianku, łyżeczka słodkiego sosu chili.
    Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę posypaną szczyptą cukru (przez cukier cebula puści sok). Dodać marchew, pietruszkę i paprykę pokrojone w cieniutkie słupki. Przesmażyć. Dodać cukinię także pokrojoną w słupki. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Warzywa mają być al dente. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać łyżeczkę słodkiego sosu chili.
    Warzywa rozłożyć na zielonych naleśnikach i postępować jak podczas robienia tradycyjnych krokietów. Fajne wychodzą:) zieloniutkie i z pycha chrupiącym farszem. Dobre na zimno!.
    Aneta K (aneta42@interia.pl)

    OdpowiedzUsuń
  35. NALEŚNIKI Z MAKIEM Z KREMEM CYTRYNOWO-MALINOWYM

    1 budyń waniliowy bez cukru,
    ½ szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka,
    3 łyżki wody mineralnej mocno gazowanej,
    2 łyżeczki cukru pudru,
    2 jajka,
    szczypta soli,
    1 łyżka suchego maku,
    3 łyżki oleju,

    Krem cytrynowo-malinowy:
    1 duża cytryna,
    75g cukru pudru,
    2 jajka,
    50g masła
    szklanka malin świeżych lub mrożonych

    Ciasto naleśnikowe: połączyć budyń, mąkę, mleko, wodę mineralną, cukier puder, jajka, sól, mak i olej. Ciasto ma być gęste ale lejące. Dużo zależy od mąki. Jeśli będzie za rzadkie, to należy dodać mąki. Usmażyć naleśniki. Dodatek oleju w cieście sprawi, że nie trzeba już wlewać olej na patelnię...oczywiście kluczem do dobrych naleśników i tak jest dobra patelnia :). Naleśniki odkładać jeden na drugi na ciepły talerz, przykrywając je dodatkowo pokrywką. Ładnie odparują i będą elastyczne.
    Wykonać krem.
    1 duża cytryna,
    75g cukru pudru,
    2 średnie jajka,
    50g masła
    Wykonanie: z umytej cytryny wycisnąć sok i dodatkowo zetrzeć skórkę. Jajka zmiksować z sokiem z cytryny. Ubić masę jajeczną w wodnej kąpieli dodając masło, cukier i startą skórkę z cytryny. Podgrzewać całość na średnim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Krem ma przypominać budyń. Trwa to ok. 15-25 minut.
    Gorący krem zostawić do ostudzenia.
    Chłodnym, wystudzonym kremem smarować naleśniki układając na nich dodatkowo maliny. Posypać brązowym cukrem pudrem.
    Naleśniki usmażone na takiej patelni będą się pięknie prezentowały. Odciśnięty na nich znak "m" oznaczac będzie danie co szykiem i smakiem może podbijać europejskie restauracje:)
    polecam
    Sofija
    (sofija52@interia.pl)

    OdpowiedzUsuń
  36. Witaj,
    potrawa, która idealnie by pasowała do patelni MasterChef.Ballarini to piersi z kaczki z jesiennymi warzywami i karmelizowanym jabłkiem i winogrono. To pyszne danie podałabym z długoziarnistym ryżem, a całość posypała drobno posiekaną natką zielonej pietruszki.
    Potrzebujemy:
    2 piersi z kaczki
    2 marchewki
    1 seler
    1/2 korzenia pietruszki
    1 por (jasna część)
    2 jabłka
    1 kiść jasnych winogron
    1 łyżka cukru
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

    Piersi z kaczki (bez skóry) pokroić w paski. Zamarynować w 2 łyżkach oliwy z oliwek, soli i świeżo zmielonym pieprzu. Odstawić do lodówki na około 2 h. Warzywa obrać i pokroić w plasterki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Winogrono umyć i owoce oderwać od gałązek. Na patelni MasterChef Ballarini rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić zamarynowane piersi z kaczki. Smażyć około 5 minut, często mieszając. Usmażone piersi z kaczki przełożyć na talerzyk i na patelnię wrzucić pokrojone warzywa (najpierw por, potem marchewkę, pietruszkę i seler). Smażyć około 5 minut, często mieszając i następnie dodać lekko podsmażone piersi z kaczki. Wymieszać i całość smażyć około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Patelnię można przykryć pokrywką. Danie przełożyć na talerze lub do osobnego naczynia. Na tej samej patelni, bez uprzedniego mycia, rozpuścić 1 łyżkę cukru. Do skarmelizowanego cukru dodać pokrojone jabłka. Wymieszać i smażyć kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną. Do jabłek dodać winogrono, zamieszać i podsmażyć chwilkę. Na talerz wyłożyć długoziarnisty ryż (proponuję wyjąć go z kokilki, małej foremki lub silikonowej foremki - danie na miarę MasterChefa musi dobrze wyglądać:-)). Obok ryżu podać soczyste piersi z kaczki z jesiennymi warzywami. Piersi z kaczki z warzywami polać karmelizowanymi jabłkami i winogrono. Całość posypać drobno posiekaną natką zielonej pietruszki. Do tego ulubione wino, świece, półmrok i …..danie na miarę MasterChefa gotowe.
    Pozdrawiam
    Laura
    a763@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  37. Jaka cudna patelnia....
    Kto by się na nią nie skusił????
    Moja propozycja to:
    Smażone przegrzebki z zielonymi szparagami, porem i szafranową pianką:
    Składniki:
    2 cebule szalotki
    1 ząbek czosnku
    5 łyżek masła lub oleju rzepakowego
    100 ml wytrawnego białego wina
    około 7 nitek szafranu
    125 ml wywaru z ryby
    100 ml słodkiej śmietanki
    1 kg szparagów
    1 por
    12 oczyszczone przegrzebki
    sól, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku, cukier, sok z cytryny

    Na patelni zeszklić na 1 łyżce masła lub oleju rzepakowego pokrojone w drobną kostkę cebule szalotki i czosnek. Dodać białe wino oraz nitki szafranu i podgrzewać na średnim ogniu około 5 minut. Dolać rybny wywar, zagotować i pogotować chwilkę do zredukowania. Dodać słodką śmietankę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiego puree.
    Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny około 5 minut. Następnie wyjąć i schłodzić w zimnej wodzie. Podgotowane szparagi smażyć na patelni, ciągle mieszając, około 3 minut, po czym dodać pokrojonego w plasterki umytego pora. Doprawić solą i pieprzem.
    Muszle umyć, osuszyć i posolić. Następnie intensywnie podsmażyć na oleju, mieszając, około 5 minut.
    Na talerz wyłożyć szparagi z porem, na nich położyć muszle. Polać podgrzanym i spienionym blenderem szafranowym puree.

    Miłego wieczoru
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  38. Dziękuję bardzo serdecznie jest mi bardzo miło :) Zagapiłam się, mogłam napisać pierwszą literkę nazwiska czyli R. :) Na K. jest moje panieńskie, dlatego taki mail już pozostał :) Jeszcze raz dziękuję i polecam ciasteczka są błyskawiczne i pyszne :)

    Pozdrawiam,
    Justyna :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)