Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Pizza na kamieniu.

, 0


Pizza na kamieniu.


Ma swoich smakoszy zarówno u dzieci jak i dorosłych. Daje Nam wiele możliwości połączeń smakowych, które możemy sami komponować. Pizza!

Składniki:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
Dodatki:

wedle własnych upodobań 

Przygotowanie:

W garnku mieszamy wodę z olejem, cukrem, lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże. Zostawiamy do czasu aż drożdże ruszą i zaczną się pienić. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i zaczyn. Ciasto wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Wkładamy do miski nasmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kamień wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 230 stopni.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę, dzielimy na 2 części. Wyrabiamy duży okrąg. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia , z którego łatwo będzie Nam zsunąć pizzę po wstępnym podpieczeniu.
Ciasto  na pizzę smarujemy najlepiej sosem pomidorowym i posypujemy ulubionymi dodatkami. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 12 minut, po 7 minutach możemy zsunąć pizzę z papieru i piec ją na kamieni. Z drugą porcją ciasta postępujemy w ten sam sposób.

Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)