Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

DIETETYCZNIE z WOK'iem

23



KONKURS !


Jeżeli jesteś czytelnikiem tego bloga, na pewno zauważyłeś, że od jakiegoś czasu staram się umieszczać przepisy dietetyczne. Mam na celu zrzucenie paru zbędnych kilogramów aby poczuć się lepiej. Z każdym tygodniem ubrania są luźniejsze a ja czuje się szczęśliwsza.  Jakiś czas temu oglądałam dużo programów z Gokiem Wanem, nie wiem czy wiecie ale on kiedyś był całkiem sporych rozmiarów. Schudł, dzielił się swoimi przepisami na kuchnię chińską w jednym ze swoich programów. W swojej kuchni używa Woka! 

Liczę na Was, że podacie mi inspiracje na dietetyczne potrawy z użyciem Woka.
Spośród  wszystkich przepisów wybiorę jedną potrawę i jednego laureata, który otrzyma w nagrodę Wok ceramiczny firmy  Ballarini.



Regulamin konkursu “DIETETYCZNIE z WOK'iem ”

1. Konkurs organizuje autorka bloga Quchniakaroli.pl wraz z firmą
Ballarini
2. Zadanie konkursowe polega na podaniu przepisu  w formie opisowej (tzn. zdjęcie nie jest wymagane) na  dietetyczną potrawę z WOK'a w komentarzu pod postem.
3. Każdy uczestnik może dodać dowolną ilość przepisów.
4. Spośród nadesłanych prac organizatorka wybierze 1 laureata, którzy wygra WOK firmy
Ballarini
5. Okres trwania konkursu od 28 lipca do 3 sierpnia 2014r.
6. Laureat zostanie podany do 5 dni po zakończeniu konkursu, w tym poście.
7. Nagrody zostaną wysłane laureatom przez firmę
Ballarini.pl, wedle indywidualnych ustaleń.
8. Nie istnieje możliwość zamiany nagród na wartość pieniężną.
9. Nagrody będą wysyłane w granicach Rzeczpospolitej Polskiej

Uwaga! Proszę o pozostawienie e-maila w komentarzu. 

edit. 07.08.2014

Serdecznie gratuluję pani Aurelii Wojarz, za przepis na
Piersi z kurczaka w marynacie z soku z pomarańczy i imbiru z tagiatelle z cukinii.

Wkrótce napiszę wiadomość.
http://ballarini.pl/

Podobne posty

Napisano już 23 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Witam,
    Polecam pyszny marchewkowo-kukurydziany stir-fry:
    1 łyżka świeżo utartego imbiru
    1 łyżka siekanej drobno papryczki jalapeno
    1 szklanka pokrojonej w paseczki marchewki
    1 średniej wielkości czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
    1,5 szklanki ziaren surowej kukurydzy
    2 szklanki siekanej drobno sałaty rzymskiej
    1 łyżka wina ryżowego
    2 łyżeczki sosu sojowego
    1 łyżeczka oleju sezamowego
    sól i pieprz do smaku
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki i dodatkowo 1 łyżeczka oleju z orzeszków ziemnych

    W misce połączyć wino ryżowe, sos sojowy i olej sezamowy. W drugiej misce połączyć sól z cukrem.
    Rozgrzać wok, dodać 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych, imbir, jalapeno i podsmażać aż zmiękną, ok. 10 sekund. Dodać marchewkę i smażyć ok. 1 minuty. Dodać pozostałą 1 łyżeczkę oleju, paprykę, kukurydzę i doprawić lekko solą z cukrem. Smażyć aż warzywa nabiorą odpowiedniej chrupkości, ok. 2 minut. W tym momencie dorzucić sałatę i dodać sos przygotowany wcześniej w miseczce. Po ok. 30 sekundach danie jest gotowe.
    Pyszne!
    Pozdrawiam,
    Anna Maria
    kucharnia@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł! Mój wok już niestety ma swóje lata więc przydałby się nowy no i w dodatku ceramiczny! Dlatego postaram się go zdobyć kilkoma autorskimi przepisami, które mój wok już przeżył ;-)
    A na początek..

    Zupa z woka
    1 spora pierś z kurczaka
    2 szklanki posiekanej drobno kapusty pekińskiej
    garść suszonych grzybów mun
    20 dag makaronu mie (do kupienia w Piotrze i Pawle)
    2 łyżki sosu rybnego
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    1 łyżka oleju sezamowego
    1 łyżka gotowego sosu chilli (słodkiego lub ostrego - w zależności od upodobań)
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1 papryczka chilli (lub kawałek zwykłej papryki)
    świeżo zmielony czarny pieprz
    4 łyżki oleju
    1 cm świeżego korzenia imbiru
    6 szklanek bulionu warzywnego
    Przepis:
    Grzyby mun zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut, następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Odcedź, przelej zimną wodą, odetnij grube końcówki, pokrój na mniejsze kawałki (ale nie bardzo małe)Umyte i osuszone piersi pokrój na możliwie najcieńsze plastry w poprzek włókien. Z papryczki usuń nasiona, następnie pokrój ją na cienki plasterki.Imbir pokrój na cienkie plasterki.W woku silnie rozgrzej olej, dodaj mięso i smaż na dużym ogniu, aż zmieni kolor. Zmniejsz ogień, wlej sos sojowy, dodaj imbir, smaż przez pół minuty. Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia, dodaj makaron i grzyby oraz papryczkę. Gotuj, aż makaron będzie prawie miękki (od 5 do 8 minut w zależności od rodzaju makaronu).Zupę dopraw sosem rybnym, cukrem, olejem sezamowym i pieprzem. Ewentualnie solą. Gotuj przez minutę.Zdejmij z ognia, dodaj kapustę i wymieszaj.Zupę podawaj gorącą, udekorowaną kiełkami i ukośnie pociętym szczypiorkiem. Smacznego! :)

    Pozdrawiam,
    MOnika
    monikakili@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

    Składniki (na 2 porcje):

    Marynata do kurczaka:

    1 podwójna pierś z kurczaka

    ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

    ¾ łyżeczki ostrej papryki w proszku (czyli pieprzu cayenne)

    2 ząbki utartego czosnku

    1 łyżka soku z cytryny

    1 łyżka startego imbiru

    Marynata do ananasa:

    1 mały, świeży ananas

    2 łyżki jasnego sosu sojowego

    1 łyżka płynnego miodu

    2 łyżki cukru trzcinowego

    2 łyżki octu ryżowego

    sok z połowy cytryny

    Dodatki:

    olej

    świeża papryczka chilli

    szczypiorek

    2 łyżeczki oleju sezamowego

    ugotowany ryż

    Kurczaka pokroić w cienkie paseczki (wzdłuż włókien). W misce przygotować marynatę do kurczaka. Wszystkie składniki połączyć razem i odstawić na 30 min. W osobnej misce przyrządzić składniki do marynaty ananasa: wymieszać sos sojowy z miodem, cukrem trzcinowym, octem ryżowym, sokiem z cytryny. Wymieszać i dodać ananasa. Odstawić na 30 min. Pokroić chilli i szczypiorek. Rozgrzać wok z olejem. Dodać mięso i smażyć przez 3-4 minuty. Zdjąć z ognia i przesypać do miski. Na tym samym woku, na niewielkiej ilości oleju, smażyć ananasa (ok 2 min). Po tym czasie dodać marynatę z ananasa, podsmażonego wcześniej kurczaka i wszystko razem gotować przez parę minut. Dodać chilli i szczypiorek. Podawać z ryżem.

    E-mail: ratel1984@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Curry z kurczakiem i kalafiorem


    Składniki:

    pierś kurczaka
    pół główki kalafiora
    1/2 łyżki żółtej pasty curry
    1 papryczka chili
    1 cebula
    1 łyżeczka curry
    sól, pieprz
    puszka mleczka kokosowego
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    2 ząbki czosnku
    1/2 czerwonej papryki

    Marynata do kurczaka:

    1 łyżeczka startego imbiru
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki chili
    sól, pieprz
    1 ząbek czosnku


    Wykonanie:

    Kurczaka zamarynować i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, a nawet na całą noc do lodówki.

    Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować go al dente na parze. Kurczaka podsmażyć w woku, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i różyczki kalafiora. Paprykę pokroić w drobne paseczki, a chili w plasterki i dodać je do podsmażanego kurczaka z warzywami.

    Następnie składniki zalać mleczkiem kokosowym, dodać imbir, pastę curry i doprawić do smaku curry, pieprzem i solą. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze przez jakiś czas.

    Udekorować kolendrą lub pietruszką i pokrojonymi papryczkami chili. Podawać z ryżem.


    kontakt@pasjasmaku.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ryż smażony po chińsku w wersji fit

    Składniki:

    2 woreczki białego ryżu
    250 g mieszanki chińskiej (mrożona)
    2 jajka
    sól, pieprz
    sos sojowy
    2 łyżki oleju
    kilka listków świeżej kolendry
    2 łyżki sezamu


    Wykonanie:

    Ryż podsmażyć na 1 łyżce oleju, aż do zeszklenia. Następnie trzeba zalać go wodą powyżej 1cm. Posolić i przykryć. Gdy ryż wchłonie wodę, a będzie jeszcze twardy, to dolać kolejną porcję. I powtarzać czynność aż do ugotowania ryżu.

    Następnie w woku lub na dużej patelni trzeba rozgrzać 1 łyżką oleju i wrzucić warzywa i przyprawić do smaku. Patelnię przykryć i pilnować, bo warzywa powinny być chrupkie.

    Na koniec na suchej patelni uprażyć sezam.

    Do warzyw dodać sezam i ryż. Wymieszać i doprawić do smaku. Posypać posiekaną kolendrą.

    kontakt@pasjasmaku.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Orientalne "spagetti" z cukiniiSkładniki:
    Składniki:

    1 średnia zielona cukinia
    1 średnia żółta cukinia (jeśli nie mamy może być również zielona)
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    1 cm kawałek świeżego imbiru
    olej do potraw z woka (do kupienia w Lidlu w tygodniu azjatyckim :-))
    ziarna białego sezamu

    Wykonanie:

    1. Cukinie dokładnie myjemy. Pamiętajmy, by były to młode okazy, inaczej skórka będzie za twarda i niejadalna. Nożykiem do julienne tniemy cukinie na paseczki. Można to zrobić również nożem, ale trudno będzie osiągnąć równe i cienkie paseczki.
    2. W woku rozgrzewamy olej. Dodajemy miód oraz sos sojowy.
    3. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony drobno imbir.
    4. Dorzucamy do woka paski cukinii.
    5. Smażymy kilka minut, często mieszając.
    6. Pod koniec dosypujemy ziarna sezamu.

    Smacznego!
    monikakilinska@hotmail.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Aromatyczny brokuł po azjatycku

    Składniki:
    1 brokuł
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki curry
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 łyżka nasion kolendry
    2-3 łyżki sosu chili słodko-pikantnego (można zastąpić płatkami chili)
    1 pęczek natki pietruszki
    4 łyżki sosu sojowego
    3-4 łyżki oleju do smażenia

    Przygotowanie:

    Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente.
    W woku rozgrzać tłuszcz, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dodać wszystkie przyprawy.
    Zmniejszyć ogień i przez 2-3 minuty mieszać zawartość woka.
    Następnie dodać sos chili, sos sojowy, podgotowany brokuł oraz pokrojoną natkę pietruszki.
    Wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać.
    Podawać od razu.

    http://3.bp.blogspot.com/-a1j8d0iuPYU/U9iisaeQk5I/AAAAAAAAAtQ/2jAUi7w2A0I/s1600/IMG_9738.JPG

    95sayuri@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dobrze,że przeczytałam komentarze zanim zgłosiłam swój przepis - koleżanka mnie ubiegła i zamieściła skopiowaną treść przepisu, różniąca się tylko brokułem http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/07/kalafior-z-patelni-po-azjatycku-zamiast.html).

      Usuń
  8. Kurczak po azjatycku z makaronem sojowym
    Szybkie i smaczne danie w wersji orientalnej z dodatkiem makaronu sojowego (z fasoli mung - zdrowszego od tego z mąki pszennej)

    250 g piersi kurczaka
    350 g azjatyckiej mieszanki warzyw
    200 g makaronu sojowego nitki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki sosu sojowego z niską zawartością soli
    kilka łyżek wody
    szczypta przyprawy do potraw chińskich
    szczypta chili (lub 1 łyżka sosu słodko pikantnego chili)
    sól, pieprz
    trochę oleju do smażenia

    Kurczaka pokroić na małe kawałeczki, obtoczyć w mące, a następnie podsmażyć przez 2-3 minuty w woku, na rozgrzanym oleju.
    Po chwili dodać warzywa, przyprawy, sos sojowy oraz stopniowo wodę.
    Wymieszać i smażyć na mniejszym ogniu przez ok. 3-4 minuty, często mieszając. Odsunąć na bok zawartość woka, na pozostały sos wrzucić pokruszony makaron sojowy.
    Po 3 minutach makaron wymieszać z pozostałymi składnikami i podgrzewać jeszcze przez chwilę.
    Podawać posypany siekaną natką pietruszki lub kolendry.

    (p.s. przepis autorski, pochodzi z mojego bloga)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lekki makaron z manioku (lub ryżowy) z warzywami i łososiem

    SKŁADNIKI
    (porcja na 2 osoby)
    • 250 gram makaronu z manioku lub makaron ryżowy
    • filet z surowego łososia ok. 300-400 gram
    • 1 duża marchewka
    • 5 łodyg grubego szczypiorku
    • 5 cm świeżego imbiru
    • 4 ząbki czosnku
    • duża szklista cebula
    • 5 grzybów mun
    • 2 suszone papryczki chilli
    • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 2 łyżeczki sosu ostrygowego
    • 2 łyżeczki octu ryżowego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 3 łyżeczki oleju sezamowego
    • ziarna białego sezamu
    WYKONANIE
    Filet z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Marynujemy w sosie sojowym. Odstawiamy.
    Grzyby mun wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i czekamy kilka/kilkanaście minut aż grzyby staną się miękkie. Miękkie grzyby kroimy w cienkie paski. Marchewkę obieramy i również kroimy w cienkie paski tej samej wielkości do grzyby. Czosnek i imbir kroimy w cienkie plasterki. Imbiru nie obieramy, tylko go dokładnie myjemy przed krojeniem. Szalotkę kroimy w cienkie piórka. Szczypiorek siekamy. Suszone papryczki kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki.
    Makaron zalewamy wrzątkiem nakilka minut – należy postąpić zgodnie z instrukcją z opakowania. Następnie odsączamy makaron na sitku.
    W głębokiej patelni a najlepiej woku smażymy na oleju rzepakowym wszystkie warzywa (oprócz czosnku), grzyby i chilli wraz z pestkami. Po kilku minutach smażenia dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy 1,5 łyżki sosu sojowego, co chwila mieszamy. Gdy marchewka i cebula lekko zmiękną dodajemy ugotowany makaron. Warzywa powinny być al dente, nie mogą być zbyt miękkie. Dolewamy sos sojowy, sos ostrygowy i mieszamy. Dodajemy ocet ryżowy i po chwili – łyżeczkę cukru. Smażymy bardzo dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy olej sezamowy i posiekany szczypiorek (zostawiając trochę do dekoracji).
    W międzyczasie przygotowujemy łososia. Zamarynowanego w sosie sojowym łososia obtaczamy w skrobi ziemniaczanej. Smażymy rybę na oleju rzepakowym patelni grillowej lub na patelni z grubym dnem. Jeśli filet ma skórę smażymy go ze skórą, zaczynając smażenie od ułożenia łososia skórą do dołu. Gdy zauważymy, że białko ryby się ścina, przewracamy łosia na drugą stronę, smażymy krótko – 3-4 minuty. Łosoś będzie najlepszy gdy w samym środku będzie surowy a ścięty na brzegach.

    Adres e-mail: ostrykes@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja polecam Zupę jarzynową z makaronem sojowym
    jeden filet z kurczaka
    3 namoczone grzyby moon
    1/2 pędów bambusa ze słoika lub puszki
    pęczek szpinaku lub 1/2 główki kapusty pekińskiej
    2 dymki
    opakowanie makaronu sojowego
    600 ml bulionu
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru brązowego
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki oleju sezamowego
    W woku rozgrzać łyżkę oleju włożyć pokrojoną w paski dymkę i pokrojone w paski mięso. Smażyć 1 minutę. Dodać pokrojone grzyby, pędy bambusa, szpinak lub kapustę, ciągle mieszając smażyć około 2 minut aż mięso będzie miękkie. Dodajemy sól, cukier, sos sojowy i olej sezamowy wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy makaron sojowy i gotujemy 5 minut.
    Zupę przekładamy na talerze, podajemy od razu
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystko sprzyja moim założeniom. Postanowiłam zgubić kilka kilogramów w okresie letnim. Do tej pory była dieta, wczasy odchudzające, poprawa kondycji. Największym kołem napędowym były wczasy, pop powrocie postanowiłam jeszcze bardziej zmienić nawyki żywieniowe, sposób przyrządzenia potrawy, składniki i wszystko co z tym związane jest. Dziś zapraszam Zupa dietetyczna z warzywami Byłam bardzo ciekawa smaku z uwagi na ilość składników ich dobór.Zupa wyszła genialna w smaku, dietetyczna pyszna wspaniała. Jednym słowem to był strzał w 10 :)Zjadłam dwie miseczki jedną na obiad druga na kolację:Składniki

    100g piersi z indyka
    2 szt ogórki małosolne
    1 szt papryka czerwona
    1szt marchewka
    1szt seler
    1/3 szkl kaszy jaglanej
    1/2 łyżeczki oregano
    1/2 łyżeczki lubczyku
    szczypka kurkumy
    1 ząbek czosnku
    2 listki laurowe
    pieprz kolorowy, sól do smaku
    natka pietruszki
    Pierś z indyka dokładnie myjemy zalewamy zimną wodą.Włoszczyznę (marchewkę,seler,natkę pietruszki) obieramy,myjemy, kroimy na krążki lub w paseczki czosnek, pokrojoną paprykę i ogórki małosolne dodajemy do wywaru.Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Następnie dodajemy kaszę jaglaną, ulubione zioła gotujemy jeszcze około 30 minut. Doprawiamy pieprzem i małą ilością soli ( najlepiej nie dodawać) pamiętamy o dodaniu szczypty kurkumy która nada zupie pięknego koloru i smaku.
    Kurkuma ma właściwości lecznicze łagodzi problemy żołądkowe, oczyszcza wątrobę z toksyn. Ma właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze, przeciwwirusowe. Dlatego warto na stałe wprowadzić do naszej kuchni kurkumę :)
    Pozdrawiam
    grzedama@interia.pl
    Mariola

    OdpowiedzUsuń
  12. Tajska zupa kokosowa z krewetkami w woku
    SKŁADNIKI
    (porcja na 6 osób)
    • kilkanaście mrożonych krewetek obranych z łupinek
    • 300-400 gram fileta z surowego łososia
    • skórka z 1 limonki
    • sok z 1 cytryny
    • kilka gałązek szczypiorku
    • 2 średnie białe cebule
    • 4-5 cm świeżego imbiru
    • ok. 1o pomidorków koktajlowych
    • 5 pieczarek pokrojonych w plastry
    • 6 grzybów mun, zalanych wodą i pokrojonych w cienkie paski
    • 2 źdźbła trawy cytrynowej pokrojone ukośnie na 2 centymetrowe kawałki
    • 2 puszki mleka kokosowego
    • 1000 ml bulionu warzywnego
    • pasta tom kha
    • pasta red curry
    • papryczka chilli z pestkami
    • kilka liści kafir
    • 1 marynowana kapusta pak choi pokrojona w paski
    • sos sojowy
    • sos rybny
    • ocet ryżowy
    • brązowy cukier
    • kurkuma w proszku
    • łyżka nasion kolendry
    WYKONANIE
    W woku w małej ilości wody podgotowujemy cebulę, kurkumę, plastry imbiru, chilli i zmiażdżone nasiona kolendry. Wlewamy bulion. Dodajemy pozostałe przyprawy, obie pasty, wszystkie sosy, wyciśnięty sok z cytryny, trawę cytrynową, cukier. Dodajemy grzyby – pieczarki, mun, schitake lub inne azjatyckie grzyby, na które akurat mamy ochotę. Dolewamy mleko kokosowe. Doprawiamy zupę. Ma być mocno pikantna i kwaśna, ale też słodkawa. Dodajemy liście kafir (jeśli mamy). My w tym momencie dodaliśmy także pokrojone liście kwaśnej marynowanej kapusty pak choi. Dodajemy pokrojonego na kawałki łososia i gotujemy w zupie kilka minut. Na sam koniec wrzucamy krewetki i gotujemy we wrzącej zupie ok. 2 minuty. Możemy dodać posiekaną świeżą kolendrę lub szczypiorek. Dodajemy pomidorki koktajlowe.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapraszam na makaron z cukinii - pysznie, zdrowo i kolorowo :)

    http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/2014/07/makaron-z-cukinii-smazony-na-sposob.html

    Składniki:
    1 średnia zielona cukinia
    1 średnia żółta cukinia
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżka sosu sojowego
    1 cm kawałek świeżego imbiru
    olej do potraw z woka - ja mam z kiełków kukurydzianych z aromatem imbiru i trawy cytrynowej
    ziarna białego sezamu

    Wykonanie:

    1. Cukinie dokładnie myjemy. Pamiętajmy, by były to młode okazy, inaczej skórka będzie za twarda i niejadalna. Nożykiem do julienne tniemy cukinie na paseczki. Można to zrobić również nożem, ale trudno będzie osiągnąć równe i cienkie paseczki.
    2. W woku rozgrzewamy olej. Dodajemy miód oraz sos sojowy.
    3. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony drobno imbir.
    4. Dorzucamy do woka paski cukinii.
    5. Smażymy kilka minut, często mieszając.
    6. Pod koniec dosypujemy ziarna sezamu.

    olga.smolec@gmail.com

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam! Podam mój najświeższy pomysł na kuchnię naszą polską, sezonową, w azjatyckim mundurku! Moja wersja którą zabieram do pracy ma w sobie łyżeczkę masa orzechowego, jeśli dbasz o linię, możesz zastąpić je w sosie czymś słodkim, np cukrem trzcinowym - ciut mniej kalorii choć i ta łyżeczka nie roi wielkiej szkody, a nadaje pięknego smaku. No i zawsze można zastąpić masło z fistaszków na zdrowsze masło z migdałów, orzechów laskowych, a nawet gotowe danie posypać orzeszkami pinii :)

    200g makaronu ryżowego
    kilka liści jarmużu (u mnie zazwyczaj wystarczą 3-4) - jarmuż świetnie zastępuje tu te wszystkie trudno dostępne azjatyckie warzywa kapustne, a jeśli nie możesz go dostać, dodaj coś azjatyckiego typu pakchoi a ostatecznie i kawałek kapusty pekińskiej
    średniej wielkości marchewka albo 2 małe, młode
    średnia cukinia
    mała cebula
    2 ząbki czosnku
    ok 1,5cm kłącza imbiru
    pół papryczki chili lub więcej, zależy od tolerancji na ostrość dania ;)
    łyżeczka masła orzechowego
    2 łyżki sosu sojowego
    sok z połowy cytryny/limonki

    Cebulę kroimy w piórka, marchew i cukinię w słupki. Jarmuż rwiemy na małe kawałki (bez łodygi). Chili i czosnek siekamy drobno a imbir ścieramy na tarce. W miseczce mieszamy sok z cytryny, masło orzechowe i sos sojowy. Makaron ryżowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu czyli zalewamy gorącą wodą na kilka minut. Teraz szybka akcja: na rozgrzanego woka wlewamy trochę ulubionego oleju (polecam kokosowy! zdrowy i pyszny). Wrzucamy nań cebulę, kiedy się zeszkli wrzucamy chili, czosnek, imbir. mieszamy, wrzucamy marchew i jarmuż. Smażymy chwilę aż warzywa zaczną mięknąc, dorzucamy cukinię. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy sos i mieszamy. Na koniec mieszamy wszytsko z makaronem i gotowe! Warzywa z przydomowego ogrodu muśnięte powiewem Azji :)


    OdpowiedzUsuń
  15. Słodko - kwaśny jarmuż w towarzystwie marchewki, papryki i pietruszki z dodatkiem oleju z awokado :)

    Składniki (na ok. 2 porcje)
    - 1 duża cebula/2 mniejsze
    - 1 łyżka oleju (u mnie z awokado)
    - 2 średnie marchewki młode
    - 1 pietruszka
    - 1 kiełbaska sojowa Polsoja (można pominąć)
    - 100 g jarmużu
    - pół czerwonej papryki
    - 100 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie Lubella kokardki)
    - przyprawy: sól, curry, szczypta imbiru, pieprz cayenne, pieprz ziołowy

    Olej z awokado rozgrzewamy. Smażymy pokrojoną w talarki cebulkę. Po chwili dodajemy pietruszkę, marchewkę i paprykę drobno pokrojoną. Dodajemy przyprawy. Dusimy na niewielkim ogniu do miękkości warzyw (ok. 20-25 minut). UWAGA! Należy dodawać co jakiś czas odrobinę wody, aby nic nam nie przywarło do naczynia :) Po tym czasie dodajemy posiekany jarmuż i dusimy jeszcze 10-15 minut. Ugotowany al dente makaron dodajemy do gotowego dania, razem mieszamy i podajemy :) Gotowe :)

    dwarazyem@wp.pl

    Przepis pochodzi z mojego bloga: http://zdrowyjezyk.blogspot.com/2014/07/sodko-kwasny-jarmuz-w-towarzystwie.html

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. SOCZYSTY KURCZAK W CURRY

    Składniki (na 2 porcje):
    300 g piersi z kurczaka
    1 łyżka oleju
    1 mała cebula, pokrojona na cząstki
    1 papryka czerwona, pokrojona w grubą kostkę
    1 zielona papryczka chili, pokrojona w wąskie paseczki
    50 g pasty curry
    150 ml jogurtu naturalnego
    150 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych w połówki
    1/3 szklanki listków kolendry
    1,5 szklanki kiełków fasoli

    Składniki na RAITĘ (czyli inaczej dip)
    100 g jogurtu naturalnego
    1 mały ogórek, pokrojony w drobną kostkę
    1 łyżka drobno posiekanej mięty

    Przygotowanie

    1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Wok posmarować odrobiną oleju (1 łyżka) i rozgrzać. Włożyć pierś, zrumienić i wyjąć z woka.
    2. Do woka włożyć cebulę i paprykę. Ciągle mieszając, smażyć na umiarkowanym ogniu, aż będą miękkie. Dodać chili i pastę z curry, smażyć przez chwilę. Włożyć pierś z kurczaka, polać jogurtem naturalnym i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż kurczak będzie miękki. Zestawić z ognia i dodać pomidorki. Potrawę posypać kolendrą i wymieszać.
    3. Przygotować raitę - połączyć wszystkie składniki.
    4. Na talerzach rozłożyć kiełki, wyłożyć na nie curry i raitę.

    Smacznego

    justkaheloo@wp.pl

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. WOŁOWINA PO CHIŃSKU

    Składniki:
    1 łyżeczka oleju sezamowego
    1 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu
    2 pędy szczypiory, posiekane
    1 mała czerwona papryczka chili, drobno posiekana
    2 ząbki z czosnku, zmiażdżone
    3 cm (15g) świeżego imbiru
    1/3 szklanki sosu sojowego
    800 g wołowiny, pokrojonej na paski
    1 łyżka oleju arachidowego
    1 średnia cebula, pokrojona na cienkie plasterki
    1 średnia czerwona papryka, pokrojona na paski
    100 g świeżych shiitake, pokrojonych na cienki plasterki
    500 g kapusty chińskiej bok choy/kapusty pekińskiej, grubo pokrojonej
    1/4 szklanki wody
    4 pędy szczypioru, drobno pokrojone - do przyozdobienia

    Przygotowanie:
    1. Do dużej miski wlać olej sezamowy. Dodać pieprz, posiekany szczypior, chili, czosnek, imbir, połowę sosu sojowego i wymieszać. Włożyć mięso i mieszać, aż będzie równomiernie pokryte marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny lub na noc.
    2. W woku rozgrzać połowę oleju arachidowego. Włożyć mięso z marynatą i smażyć aż się zrumieni. Wyjąć mięso z woka.
    3. W woku rozgrzać pozostały olej arachidowy. Włożyć cebulę oraz paprykę i ciągle mieszając, smażyć, aż będą miękkie. Dodać grzyby, kapustę, wodę, pozostały sos sojowy. Ciągle mieszając, smażyć przez 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
    4. Dodać usmażone mięso. Cięgle mieszać przez chwilę.
    5. Potrawę rozłożyć do miseczek i posypać szczypiorkiem.

    Jest to potrawa na 4 porcje.

    justkaheloo@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Aromatyczne curry warzywne z jogurtem

    SKŁADNIKI:
    - 2 łyżeczki oleju
    - 20 g świeżego, utartego imbiru
    - 3 dymki
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 zielona papryczka chili
    - 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
    - 1 łyżeczka mielonego curry
    - 1 łyżeczka mielonej kurkumy
    - 2 średnie jabłka
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 2 szklanki wywary warzywnego
    - pół małego kalafiora
    - 4 małe żółte patisony
    - 2 małe zielone cukinie
    - 150 g listków szpinaku
    - 200 g chudego jogurtu

    PRZYGOTOWANIE:
    W woku rozgrzej olej. Włóż imbir, pokrojoną na cienkie plasterki dymkę, zmiażdżony czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili, kardamon, curry i kurkumę. Smaż, aż przyprawy zaczną aromatycznie pachnieć. Dodaj grubo starte jabłka, sok z cytryny i wywar. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj bez przykrycia przez 5 minut, od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj różyczki kalafiora, pokrojone na połówki patisony oraz pokrojoną na grube plastry cukinię. Gotuj bez przykrycia, aż warzywa będą miękkie. Zestaw z ognia. Tuż przed podaniem do curry dodaj szpinak oraz jogurt i dokładnie wymieszaj. Można podać z długoziarnistym ryżem.

    Pyszna, lekka i sycąca potrawa, która smakuje wybornie :) Zapach w kuchni gwarantowany :)

    marysienkatoja1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Faszerowana lodowa

    1 łyżka oleju sezamowego
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    150 g mielonej chudej wieprzowiny
    150 g mielonej piersi z kurczaka
    2 łyżki sosu sojowego
    1 mała czerwona papryka
    1 szklanka kiełków fasoli
    2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
    1 łyżka uprażonego sezamu
    4 duże liście sałaty lodowej

    Olej należy rozgrzać w woku. Włożyć cebulę pokrojoną w kostkę z rozgniecionym czosnkiem i smażyć do miękkości cebulki. Dodać mielone mięsa i usmażyć, ciągle mieszając. Dodać sos i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć przez 3 minuty, mieszając.
    Chwilę przed podaniem dodać kiełki, szczypior i sezam. Wszystko wymieszać i zacząć napełniać przygotowanym farszem listki sałaty.

    Pozdrawiam
    monikamajka12@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Przeglądając Twojego bloga zauważyłam, że jesteś na diecie z niskim indeksem. Może to akurat przypadnie Ci do gustu. Starałam się przygotować przepis zgodny z twoją dietą.

    Piersi z kurczaka w marynacie z soku z pomarańczy i imbiru z tagiatelle z cukinii

    składniki marynaty:

    500 g fileta z kurczaka 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno 2 łyżki świeżego imbiru 2 łyżeczki świeżego soku z pomarańczy 1/2 łyżki startej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki śmietany 1/2 łyżeczki suszonych ziaren anyżu

    na tagiatelle: 2 cukinie odrobina soli

    Dobrze mieszamy wszystkie składniki marynaty. Dodajemy piersi z kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Na woku smażymy kurczaka na średnim ogniu przez ok 5-6 minut z każdej strony aż nabierze brązowego koloru. Dajemy chwilę mięsu odpocząć

    Cukinie myjemy i kroimy na kształt tagliatelle Następnie solimy i odstawiamy na 5 minut w durszlaku, żeby cukinia puściła wodę i skruszała. Smażymy krótko na woku i podajemy z kurczakiem.

    aurelia.wojarz@interia.pl

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)