Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Tarta z brokułami i kabanosem.

0



Tarty stały się coraz bardziej modne. Często goszczą na stołach osób, które chcą spróbować czegoś innego. Lubię piec tarty bo nie ograniczają Nas kulinarnie. Można zrobić tartę na słodko ale i na wytrawnie. Dobrym ciastem na spód do tarty jest ciasto kruche lub francuskie. Ciasto francuskie oszczędza Nam czas:)  Tarty wytrawne to dla mnie małe kulinarne obrazy, spójrzcie proszę jakie mogą być kolorowe!:)


Składniki:

na ciasto:

  • 200g masła
    300g mąki
  • 2 żółtka 
  • pół łyżeczki soli
Na farsz:

  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5  czerwonej cebuli
  • 3 jajka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 g sera grana padano
  • 300 g ugotowanych brokułów
  • 150 g kabanosów
  • 6 czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy sól, wodę, żółtka i szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Nastawiamy piekarnik na 180-190 stopni. Gdy minie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i nakładamy na formę do tart, najlepsza jest taka z wyciąganym dnem. Ciasto nakłuwamy widelcem, okładamy folią aluminiową i rozsypujemy na niej fasolę aby dociążyć ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika na 15 minut. W między czasie robimy sos.Jajka rozkłócamy, dodajemy śmietankę, starty ser, czosnek i przyprawiamy. Po tym czasie wyciągamy ciasto ściągamy folię i wylewamy sos. Następnie wykładamy brokuły, drobno posiekane kabanosy, paprykę, cebulę i oliwki pocięte na paski.
Tartę wkładamy ponownie na ok 20 -25 minut do piekarnika aby  sos się ściął.



Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)