"Opole w czterdziestu smakach" Zupa Krem Kalafiorowa
W końcu projekt został zakończony. Jakiś czas temu na V Festiwalu Opolskich smaków,
zbieraliśmy receptury Opolan, w zamian za wydaną porcję jedzenia. Mówiliśmy, że stworzymy książkę z przepisami. W końcu nastał ten dzień gdy możemy się pochwalić rezultatem, obrad i wyborem 40 przepisów z ponad 1500. Opolscy blogerzy wzięli na swoje ramie testowanie zebranych przepisów. A więc testowaliśmy, próbowaliśmy i pstrykaliśmy zdjęcia;)
O to i okładka Naszego wspólnego dzieła z Urzędem Miasta Opola, receptury które się w niej znajdują są przeróżne od zup po desery ale i z domieszką europejską. Uważam, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
zbieraliśmy receptury Opolan, w zamian za wydaną porcję jedzenia. Mówiliśmy, że stworzymy książkę z przepisami. W końcu nastał ten dzień gdy możemy się pochwalić rezultatem, obrad i wyborem 40 przepisów z ponad 1500. Opolscy blogerzy wzięli na swoje ramie testowanie zebranych przepisów. A więc testowaliśmy, próbowaliśmy i pstrykaliśmy zdjęcia;)
O to i okładka Naszego wspólnego dzieła z Urzędem Miasta Opola, receptury które się w niej znajdują są przeróżne od zup po desery ale i z domieszką europejską. Uważam, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Dziękuję mieszkańcom Opola za to, że zechcieli się z nami podzielić swoimi recepturami nie raz przekazywanym z pokolenia na pokolenie.
O to przepis testowany przez moją osobę. Z małą radą;)
Składniki:
25 g masła
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
1,5 kg kalafiora
0,5 kg ziemniaków
750 ml bulionu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
1,5 kg kalafiora
0,5 kg ziemniaków
750 ml bulionu
0,5 l mleka
125 ml śmietanki 30%
4-6 gałązek tymianku
Sól, pieprz
Posypka:
125 ml śmietanki 30%
4-6 gałązek tymianku
Sól, pieprz
Posypka:
100 g surowego posiekanego kalafiora
2 łyżki oliwy z oliwek
20 g parmezanu
Przygotowanie:
Masło roztopić w rondelku. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, tymianek i liść laurowy. Smażyć od 3 do 8 minut, aż cebula zmięknie, przełożyć do dużego garnka i zalać bulionem. Następnie wrzucić kalafior, ziemniaki i mleko. Gotować na średnim ogniu przez około 25-30 minut, aż kalafior i ziemniaki zmiękną. Na końcu zabielić śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zmiksować.
Posypka. Wymieszać w misce starty parmezan z oliwą i kalafiorem - wrzucić na rozgrzaną patelnie i smażyć, aż kalafior będzie miał złoty kolor.
Rada:
Zupę warto podać z suszonym boczkiem. Plastry boczku, układa się na pergaminie i wstawia się go do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około godzinę.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
a co z bulionem? kiedy go dodac?
OdpowiedzUsuńCenna uwaga już poprawiam:) dziękuję, uff jednak ktoś czyta co piszę.
UsuńUwielbiam krem kalafiorowy! <3 A pomysł z książką - świetny! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)