Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Tiramisu piernikowe

, 6

Boże Narodzenie kojarzy mi się, z wykwintnością, czymś czego nie je się zbyt często a działa na zmysły.  Postanowiłam trochę unowocześnić tradycyjne tiramisu i zastąpić biszkopty piernikami.

Składniki:

350 g twardych pierników
500 g mascarpone
4 jajka
3|4 szklanki bardzo drobnego cukru kryształu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml amaretto
ciemne kakao do posypania tiramisu
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania  kawy : parzymy kawę w szerszej miseczce a jak ostygnie dodajemy alkohol. Czekamy aż nasz "poncz" ostygnie. Jajka myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek powoli wsypujemy cukier i ucieramy mikserem na kogel-mogel.  Do masy z żółtek dodajemy serek mascarpone i miksujemy aż do połączenia składników. Do białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać pianę. Przekładamy ubite białka do naczynia z kremem, dodajemy przyprawę korzenną i delikatnie mieszamy łyżką. Bierzemy po jednym pierniku i na moment zanurzamy w kawie z alkoholem - nie za długo. Mają być wilgotne tylko z wierzchu. Nasączone pierniki układamy rzędami w słoiczkach lub w dużym naczyniu ceramicznym. Na pierniki wykładamy połowę kremu i oprószamy przez sitko kakao. Układamy drugą warstwę nasączonych pierników i przykrywamy resztą kremu. Dopiero przed podaniem posypujemy tiramisu resztą kakao.


Podobne posty

Napisano już 6 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. pierniczkowe tiramisu, mmmm, genialne! zrobię taki deser dla mamy, ona uwielbiam tiramisu i taka nieco zimowa wersja na pewno jej posmakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, musiało smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tiramisu korzenne - coś wspaniałego! Muszę koniecznie wykonać podobne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)