Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Gulasz wołowy z leśnymi grzybami.

1

Niegdyś unikałam gulaszu.  W domu rodzinnym słychać było " Mamo nieeeeee! ". Jakoś z biegiem lat, przekonałam się do niego. Walczę cały czas z poziomem żelaza we krwi. Dlatego dziś polecam gulasz z wołowiną.

Składniki:
  • 500 g wołowiny
    250 g leśnych grzybów
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki czerwonej papryki ostrej
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Przygotowanie:

Wołowinę kroimy w 1 cm kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Do większej miski wlewamy sos sojowy, dodajemy 1 łyżeczkę papryki słodkiej i mieszamy. Dodajemy wołowinę, mięso pozostawiamy w powstałej marynacie, aż nabierze temperatury otoczenia.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek przepuszczamy przez praskę. Do garnka dodajemy łyżeczkę oliwy i wkładamy połowę ilości mięsa. Dobrze zrumieniamy mięso z każdej strony, wyjmujemy z garnka, dodajemy kolejną łyżeczkę oliwy i pozostałą część mięsa. Mięso wyciągamy z garnka, dodajemy cebulę i czosnek. Szklimy na małym ogniu. Dodajemy mięso, pozostałą łyżeczkę papryki słodkiej, paprykę ostrą i bulion, przykrywamy garnek i dusimy na minimalnym ogniu do miękkości przez minimum 3 godziny. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy grzyby. Dodajemy je przed końcem gotowania gulaszu. Pod koniec odlewamy 4 łyżki sosu z gulaszu i  mieszamy go z mąką. Wlewamy do gulaszu i zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Podobne posty

Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...

  1. Uwielbiam gulasze. Ten musi byc niesamowicie apetyczny.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)