Purée z dynią
Lubisz zaskoczyć swoich gości? Sprawić aby danie było bardziej wystawne ? Niewiele potrzeba aby uzyskać taki efekt. Nie musisz wydawać wielu pieniędzy, kupować drogich składników. Wystarczy odrobina wyobraźni i do dzieła.
Składniki dla 4 osób:
4 łyżki Purée z dyni*
500g ziemniaków
odrobina mleka
łyżka masła
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości z solą. Odcedzamy i tłuczemy razem z masłem. W specjalnej formie wysmarowanej oliwą układamy warstwowo dynię-ziemniaki-dynię-ziemniaki. Podajemy na ciepło jako dodatek do mięs.
Purée z dyni
1 dynia
folia aluminiowa
Przygotowanie:
Dynię należy po kroić na kawałki razem ze skorupą. Wyciągamy środek z pestkami
i pozostawiamy sam zwarty miąższ. Kawałki dyni
owijamy folią aluminiową i układam na blasze do pieczenia. Wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 1
godzinę. Po upieczeniu zdejmujemy ostrożnie folię z dyni, aby miąższ odparował. Po
wystudzeniu łyżką wybieramy miąższ ze skorupy, zawijamy go w ściereczkę, wyciskamy cały sok. Odsączoną dynię miksujemy na
purée. Tak przygotowane zamrażamy w foliowych woreczkach i
wykorzystujemy w późniejszym czasie.
Napisano już 5 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Zapraszam do Akcji " Dynia 2013 " Na durszlaku ! :)
OdpowiedzUsuńbardzo chętnie;)
Usuńale pięknie podane!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :) Nigdy nie robiłam żadnej potrawy z dyni dlatego chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie jak taka babeczka z karmelem:)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)