Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Purée z dynią

5

Lubisz zaskoczyć swoich gości? Sprawić aby danie było bardziej wystawne ? Niewiele potrzeba aby uzyskać taki efekt. Nie musisz wydawać wielu pieniędzy,  kupować drogich składników. Wystarczy odrobina wyobraźni i do dzieła.

Składniki dla 4 osób:

4 łyżki Purée z dyni*
500g ziemniaków
odrobina mleka
łyżka masła
sól

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości z solą. Odcedzamy i tłuczemy razem z masłem.  W specjalnej formie wysmarowanej oliwą układamy warstwowo dynię-ziemniaki-dynię-ziemniaki. Podajemy na ciepło jako dodatek do mięs.

Purée z dyni

1 dynia
folia aluminiowa

Przygotowanie:

Dynię należy po kroić na kawałki razem ze skorupą. Wyciągamy środek z pestkami i pozostawiamy sam zwarty miąższ. Kawałki dyni owijamy folią aluminiową i układam na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę. Po upieczeniu zdejmujemy ostrożnie folię z dyni, aby miąższ odparował. Po wystudzeniu łyżką wybieramy miąższ ze skorupy, zawijamy go w ściereczkę, wyciskamy cały sok. Odsączoną dynię miksujemy na  purée. Tak przygotowane  zamrażamy w foliowych woreczkach i wykorzystujemy w późniejszym czasie.



Podobne posty

Napisano już 5 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)