Żarłostacja. Ciasto cynamonowe z cukinią na oleju rzepakowym.
Pamiętacie Żarłostację i jak było pysznie? Bardzo dużo osób zachwycało się ciastem z naszej rodzimej cukinii na oleju rzepakowym. Jakie było Wasze zaskoczenie, że jecie cukinie na słodko w postaci ciasta:) Razem z koleżanką z Kuchni w Opałach przygotowałyśmy dla Was wiele pyszności ale i to ciasto zostało przez Was docenione.
Składniki:
3 jajka
1,25 szkl cukru
niecała szklanka Oleju Rzepakowego
2 szklanki cukinii (startej ze skórką na średniej tarce)
2 łyżki cynamonu
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, potem olej. Powoli dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Doprawiamy cynamonem i dodajemy cukinie - delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze około 180 stopni C.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze około 180 stopni C.
Przepraszam za jakość zdjęcia;) Ale było robione na Żarłostacji - Opolskim Pikniku Kulinarnym. Nie pomyślałam aby zrobić prędzej zdjęcie w domu;) Przepis się liczy prawda:) ?
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)