Parpadelle z kremowym sosem pomidorowym z mascarpone.
Mascarpone jest używane przeważnie do deserów. Niewiele osób wie, że doskonale sprawdza się też na wytrawnie np z sosem ze świeżych malinówek i czerwonego wina.
Składniki:
- 300g makaronu parpadelle
- 5 pomidorów- malinówek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz, bazylia, oregano - do smaku
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy i pozbywamy się skórki, następnie kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, pod koniec dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy pomidory i dusimy dopóki się nie rozpadną, następnie dodajemy wino. Sos redukujemy, doprawiamy octem balsamicznym i pozostałymi przyprawami. W między czasie gotujemy makaron wedle wskazówek na opakowaniu. Sos aby był kremowy dodajemy do niego mascarpone. Gdy makaron będzie ugotowany najlepiej al dente, wrzucamy go do sosu. Mieszamy podajemy gorące - na świeżo.
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
ale wykorzystanie mascarpone! Podoba mi się, uwielbiam makaron, więc zadanie na pewno zrobię w najbliższym czasie:)
OdpowiedzUsuń"pozbywamy się skórki..." ;)
OdpowiedzUsuńja bym też pomidory pozbawił skórki
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)