Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Parpadelle z kremowym sosem pomidorowym z mascarpone.

2

Mascarpone jest używane przeważnie do deserów. Niewiele osób wie, że doskonale sprawdza się też na wytrawnie np z sosem ze świeżych malinówek i czerwonego wina.
Składniki: 

  • 300g makaronu parpadelle
  • 5 pomidorów- malinówek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, bazylia, oregano - do smaku
Przygotowanie:


Pomidory sparzamy i pozbywamy się skórki, następnie kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, pod koniec dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy pomidory i dusimy dopóki się nie rozpadną, następnie dodajemy wino. Sos redukujemy, doprawiamy octem balsamicznym i pozostałymi przyprawami. W między czasie gotujemy makaron wedle wskazówek na opakowaniu. Sos aby był kremowy dodajemy do niego mascarpone. Gdy makaron będzie ugotowany najlepiej al dente, wrzucamy go do sosu. Mieszamy podajemy gorące - na świeżo.



Podobne posty

Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. ale wykorzystanie mascarpone! Podoba mi się, uwielbiam makaron, więc zadanie na pewno zrobię w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. "pozbywamy się skórki..." ;)
    ja bym też pomidory pozbawił skórki

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)