Ciasto Pomidorowo- Czekoladowe !
Jedna z największych wariacji jaką ostatnio robiłam. Myśleliście o połączeniu pomidora i czekolady ? Wiem dziwne połączenie ale uwierzcie mi sprawdza się. Połączenie intryguje i całkowicie się sprawdza. Co myślicie o takim połączeniu ??;)
Składniki:
2 szkl mąki pełnoziarnistej,
Składniki:
2 szkl mąki pełnoziarnistej,
1/2 szkl mąki pszennej,
1/2 szkl kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczki sody,
350g dojrzałych pomidorów- malinówek,
1 3/4 szklanki ciemnego muscovado
3 jajka,
1/3 szkl oleju rzepakowego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąki i kakao przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia,sodę i sól. Obrane pomidory blendujemy. W dużej misce ucieramy jajka i cukier, na puszystą masę. Na przemiennie dodajemy do nich mąkę oraz olej. Pod koniec miksowania dodajemy pomidory. Następnie paprykę, esencję waniliową i sól. Przekładamy ciasto do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 160 stopni C przez 50-60 min. Po ostudzeniu smarujemy czekoladą z odrobiną chilli.
Przygotowanie:
Mąki i kakao przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia,sodę i sól. Obrane pomidory blendujemy. W dużej misce ucieramy jajka i cukier, na puszystą masę. Na przemiennie dodajemy do nich mąkę oraz olej. Pod koniec miksowania dodajemy pomidory. Następnie paprykę, esencję waniliową i sól. Przekładamy ciasto do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 160 stopni C przez 50-60 min. Po ostudzeniu smarujemy czekoladą z odrobiną chilli.
Napisano już 11 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Ja tam lubię takie eksperymenty,jestem jak najbardziej za :)
OdpowiedzUsuńcudowne zdjęcia, świetny pomysł, na pewno rewelacyjny smak - ZASKOCZYŁAŚ MNIE TYM PRZEPISEM KOCHANA :)))) w zyciu bym na to nie wpadła!
OdpowiedzUsuńMam jeszcze jeden zaskakujący pomysł ;) Ale o tym wkrótce;) A próbowałaś ciasto z buraka? Pyszne!
UsuńOoo! Ale fajne ciasto!!!!!! Jestem bardzo zaciekawiona efektem :)
OdpowiedzUsuńCzy można wyemilinować w tym cieście cukier czy raczej ma on duże znaczenie ?
OdpowiedzUsuńCukru bym nie usuwała. Ciasto nie jest słodkie. A cukier ważny. To jest też ciemny cukier i nadaje kolor ciastu, a poza tym eliminuje smak gorzkiego kakao a jest sporo go w przepisie. Smaki się równoważą:)
UsuńAle jeśli zastąpie go słodzikiem,to ciasto może mi oklapnąć z powodu braku cukru ?
UsuńNie ryzykowałalabym nie użycia cukru.
UsuńCoś podobnego! Czarodziejka z Ciebie :D
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmmmmm :>
OdpowiedzUsuńRobiłam ciasta z marchewką i z burakami, słyszałam o szpinakowych i cukiniowych... Ale pomidory w cieście czekoladowym to dla mnie nowość. Koniecznie muszę spróbować - zaintrygowałaś mnie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)