Domowe czekoladki kokosowe.
Uwielbiam zapach czekolady, pobudza mnie bardziej niż kawa. Podczas robienia czekoladek wytwarza się u mnie serotonina. Nadchodzi czas relaksu i wyciszenia. A Wy macie jakąś czynność w kuchni, która Was relaksuje ? Jeżeli się znajdzie taka osoba, która stwierdzi, że relaksuje ją mycie naczyń - to ją podziwiam:)
A więc, by weekend był miły. Należy go zacząć od czekoladek.
Składniki:
170 g białej czekolady
mleko słodzone w tubce zwykle
likier kokosowy/ syrop kokosowy/ aromat kokosowy
ew. wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Rozprowadzić ją pędzelkiem na formie silikonowej i włożyć do lodówki na
10 minut - czynność tę powtórzyć dwa razy.
Odkładamy do miseczki ok. 70g czekolady i dodajemy do niej na
oko mleka w tubce, likier/ syrop bądź aromat ( uważając by masa nie była za
rzadka) jeżeli chcecie możecie dodać wiórek kokosowych. Ja osobiście nie dodałam bo wolę gładkie płynne masy w czekoladkach.
Tak przygotowaną masę
nakładamy do foremek.
Całość zalewamy resztą czekolady i odstawiamy
na około godzinę do lodówki.
Napisano już 8 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
wspaniałe kochana:)))
OdpowiedzUsuńCudowne serducha,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, więc pewnie tak smakują;)
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM M.
Cudne! :)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
dziękuję;)
Usuńchwaliłam już na DS, ale i tu muszę :) Zachwycające są te czekoladki :) najwyższa pora, bym i ja się zabrała za ich produkcję, bo mam foremki z dinozaurami i ludzikami :P
OdpowiedzUsuńbuziole!
O.
Polecam czekoladki domowe to coś wspaniałego ;) Mam prawie wszystkie foremki z biedronki:)
Usuńmam nadzieję, że jeszcze będą w ofercie, bo nie wszystkie kupiłam :/
UsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)