Tarta z cheddarem na cieście francuskim.
Lubię, gdy danie nie wymaga ode mnie wielkiego nakładu pracy. Można zjeść wtedy szybko ze smakiem i satysfakcją, że zajęło to tylko parę chwil. Znacie pewnie dużo dań z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Kto z Was nie próbował tarty z ciastem francuskim - musi spróbować. Lubię wykorzystywać ciasto francuskie, gdy robię dania "na winie". A do takiej tarty można dodać, swoje ulubione składniki. Ważne by zalać je masa jajeczną.
Spójrzcie sami jakie to pyszne w swojej prostocie :)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
pół szklanki sera cheddar ( u mnie wersja meksykańska)
kilka plasterków szynki
1 por
pomidor pokrojony w plastry
100 ml śmietanki 30%
3 jajka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto francuskie. Staramy się by cała tarta była pokryta ciastem. Widelcem nakłuwamy ciasto przy
dnie formy. Wstawiamy je na czas przygotowania reszty składników do lodówki. Pokrojone w półksiężyce pory i szynkę w paski podsmażamy na patelni . Do formy
wykładamy na ciasto: ser cheddar, potem pory z szynką. Jajka mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Masę
przelewamy do formy następnie rozkładamy na niej pomidory. Zapiekamy całość 30 minut w 200 st.
Celsjusza.
Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Jaka piękna Ci wyszła :))
OdpowiedzUsuńOj kusisz mnie:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam tarty :) pyszne i łatwe w przyrządzeniu :)
OdpowiedzUsuńkochana kusisz pysznościami!!!!
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)