Warsztaty czekoladowe. Czekoladki jogurtowe z jagodami.
To był cudny czekoladowy dzień. Czekolada gościła w moim domu wczoraj przez caaały dzień. W mojej kuchni miały się spotkać 3 blogerki.
Kasia - prowadzi bloga Kuchnia w Opałach - niecierpliwa, lecz0 zdolna uczennica :D , zrobiła pod moim okiem swoje pierwsze czekoladki z pomarańczami , miałam okazję spróbować i były pyszne ! Zdecydowanie warto łączyć świeże owoce z czekoladą. Świetnie się bawiłyśmy, robiąc czekoladki - czekolada była wszędzie!
Miała być również z Nami Krysia z Co na obiad? , ale coś z przyczyn nie zależnych od Niej nie mogła się pojawić, ale Krysiu nic straconego nie odpuszczę Ci, i nauczę jak robić małe czekoladowe pyszności.
Trzecią blogerką byłam ja .. i o to moje dzieło:
Składniki:
100g mlecznej czekolady
70g białej czekolady
ok 2 łyżki gęstego jogurtu
duża garść jagód
Przygotowanie:
Czekoladę mleczną połamać na małe kawałki, przełożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Rozprowadzić ją pędzelkiem na formie silikonowej i włożyć do lodówki na
10 minut - czynność tę powtórzyć dwa razy.
Białą czekoladę również rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej jogurt oraz zblendowane jagody.
Tak przygotowaną masę
nakładamy do foremek dodając jedną jagódkę na wierzch..
Całość zalewamy resztą mlecznej czekolady i odstawiamy
na około godzinę do lodówki.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Jakie pyszności!!!:)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)