Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Ciasto czekoladowe z czapeczką z bezy.

2

Macie tak czasami, ze jak Wam żle, smutno to sięgacie po czekoladę? Ja też! Zresztą sięgam po nią zawsze nawet jak mam dobry humor:) Dziś była wyjątkowa sytuacja - imieniny- solenizant z ciasta był zadowolony. Śmiało mogę powiedzieć, że cieszy oko i podniebienie. Polecam jeść to ciasto  na ciepło z lodami ! Według mnie to jest idealne połączenie - spróbujecie?

Składniki:

225g ciastek digestive
70g masła
3 żółtka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki kukurydzianej
600 ml mleka
100g roztopionej gorzkiej czekolady
odrobina amaretto

Na bezę:
2 białka
7 łyżek cukru
aromat waniliowy

Przygotowanie:

Ciastka kruszymy za pomocą malaksera. Masło roztapiamy i dodajemy do ciastek. Tak przygotowane ciasto wykładamy na formę do tarty, pamiętając o brzegach. Przygotowujemy masę : żółtka ucieramy na gładką masę z cukrem, dodajemy mąkę - gdyby konsystencja była zbyt gęsta możemy dodać odrobinę zimnego mleka. Następnie mleko doprowadzamy niemal do wrzenia i dodajemy powoli do masy z żółtek. Nie zdziwcie się jeżeli masa będzie się pienić - bo będzie;). Mleko przelewamy  do rondla i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż go zgęstnienia cały czas mieszając. Masę zdejmujemy z ognia dodajemy czekoladę i nakładamy na ciasto. Teraz gdy mamy już prawie wszystko gotowe, zabieramy się do "czepeczki" :) Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo 3/4 cukru i ubijamy aż masa będzie sztywna i lśniąca - dodajemy resztę cukru i aromat. Nakładamy bezę do formy z ciastem. Całość pieczemy ok 30 minut w temp 190 stopni.  Pamiętajcie pysznie smakuje na ciepło !:)


Podobne posty

Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)