Roladki ze schabu w sosie serowym
Dziś miałam ochotę przygotować coś wyjątkowego... Chrzanić kalorie;) Czasami uważam, że jestem bez serca.. Zaczęłam tłuc schab już o 6.40 rano ! Sąsiedzi muszą mieć ze mną ciężki żywot;) Jak nie śpiewanie w łazience to tłuczenie się po kuchni od świtu... Czy nie jest torturą robienie smaku sąsiadom ?:)
Składniki:
- 1/2 kg schabu bez kości
- żółty ser
- pomidor
- sól, pieprz
- mielona słodka papryka
- olej
Na sos:
- serek topiony śmietankowy
- 1/2 szkl. mleka (lub bulion może być z kostki;))
- sól, pieprz
- łyżka koperku (świeżego lub suszonego) jak kto woli;) Ja dodałam zioła prowansalskie i oregano.
Przygotowanie:
- Schab myjemy, osuszamy i kroimy wplastry. Rozbijamy tłuczkiem na bardzo cienkie płaty. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem i papryką. Na każdym kotlecie układamy po krojony w kostkę pomidor i ser w plastrach, a następnie zwijamy w roladki.
- Roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego , posypujemy słodką papryką i polewamy niewielką ilością oleju. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
- Przygotowujemy sos serowy: w rondelku podgrzewamy mleko. Mieszając, porcjami dodajemy serek. Gdy się rozpuści, dodajemy sól, pieprz i koperek lub ulubione zioła . Gotujemy ok. 3 minut, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie można dorzucić do sosu roladki;)
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)