Gulasz ze schabu w sosie z czerwonego wina.
Powracam ! Po dość długiej przerwie. Wypoczęta z głową pełną pomysłów oraz szafką pełną przypraw, zakupionych na wakacjach. Wiecie, że brakowało mi moich garów??! Nie wiem czy istnieje uzależnienie od kuchni;) Ale coś mi na pewno dolega;P Postanowiłam zaszaleć z tym daniem, w końcu do odważnych świat należy! Schab i czerwone wino to dobre połączenie ;)
Składniki:
- 40dkg schabu w kawałku
- kilka łyżek kukurydzy
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- pół czerwonej papryki
- olej
- 150ml wina czerwonego
- kostka do mięs
- przyprawa do wieprzowiny
- sól morska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- 1 cebula
- 80 g koncentratu pomidorowego
- ryż
Cebulę obieramy, siekamy w kosteczkę i smażymy na patelni pod przykryciem na odrobinie oleju lub oliwy.Schab myjemy, kroimy w kosteczkę i dorzucamy do cebuli.
Gdy schab się obsmaży przekładamy go do głębokiej patelni lub rondla i
dodajemy warzywa (pokrojone) oraz przyprawy.
Podlewamy czerwonym winem, jak macie w domu to można dodać trochę sosu sojowego i
dosypujemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 40 minut od czasu do
czasu mieszając, aby warzywa były miękkie.
Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Podajemy z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem .
Mi osobiście chyba najbardziej to danie smakowało z tych co ostatnio zrobiłam, i zajadałam się jak głupia. A jakie są Wasze opinie ?
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
po raz enty ten gulasz gosci u mnie w domu... pyszny!
OdpowiedzUsuńDziękuję, za miłe słowa!
UsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)