Kotlety ziemniaczane
Nigdy nie traktowałam gotowania
jako przykrego obowiązku, lecz zawsze znajduje w tej czynności ogromną
przyjemność i satysfakcję.Według Nigelli Lawson−"Chodzi o to, by nie robić z siebie
niewolnicy stojącej w upalny dzień nad gorącą kuchenką". Mam nadzieję, że dzięki moim przepisom inaczej spojrzycie na kuchnię;)
Kotlety z ziemniaków mogą służyć jako dodatek do mięs, lub stanowić w samym sobie danie główne jeśli doda się do tego ulubiony sos.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- ulubione przyprawy np ( sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Odcedzamy i studzimy. Przeciskamy
przez praskę ewentualnie używamy tłuczka. Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na oleju.
Mieszamy z ziemniakami. Dodajemy ulubione przyprawy Dodajemy jajko. Z masy formujemy niewielkie
kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
A gdzie zwrot szefa kuchni ,,Bon Appétit"? :D
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)