Sernik z bezą
Piękny słoneczny dzień, człowiek dziwi się, że jest to dzień wolny. Po wczorajszym obżarstwie, dziś lekka kuchnia wracam do sałatek. Ale muszę przyznać, że w tym roku Święta Wielkanocne nie były u mnie aż tak obfite w gotowanie i siedzenie przy stole. Długie spacery ? Oczywiście!
Na święta przygotowałam taki serniczek, dziś już nie ma po nim śladu. W domu same łakomczuchy z dwoma żołądkami w tym jednym specjalnym wyjątkowym - deserowym. Ja przyznaję się bez bicia zjadłam kawałek i stwierdziłam, że jest jednym z moich ulubionych serników.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
- 1,5 szklanki mleka
- trochę ponad 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (w proszku)
- 4 żółtka
- sok z 1 cytryny
Beza:
- 7 białek
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.
Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę, wlewamy sok z cytryny i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po łyżce twarogu dalej ucierając. Do masy wsypujemy budyń i wlewamy powoli mleko oraz olej.
Dużą blachę o wymiarach 23 cm na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Na ciasto wylewamy masę serową. Pieczemy w 175 stopniach przez 1 godzinę.
Białka ubijamy z szczyptą soli, na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier. Wykładamy pianę z białek na upieczone ciasto na wierzchu robimy wzorek i pieczemy jeszcze ok. 15 - 20 minut, aż beza się zrumieni.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiamy ciasto w gorącym piecu 15 minut. Po czym otwieramy lekko drzwiczki i ponownie pozostawiamy sernik na 20 minut. Po czym wyjmujemy blachę z ciastem. Ciasto najlepiej smakuje na kolejny dzień.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiamy ciasto w gorącym piecu 15 minut. Po czym otwieramy lekko drzwiczki i ponownie pozostawiamy sernik na 20 minut. Po czym wyjmujemy blachę z ciastem. Ciasto najlepiej smakuje na kolejny dzień.
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Wygląda przesmacznie. :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)