Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Sernik z bezą

2





Piękny słoneczny dzień, człowiek dziwi się, że jest to dzień wolny. Po wczorajszym obżarstwie, dziś lekka kuchnia wracam do sałatek. Ale muszę przyznać, że w tym roku Święta Wielkanocne nie były u mnie aż tak obfite w gotowanie i siedzenie przy stole. Długie spacery ? Oczywiście! 
Na święta przygotowałam taki serniczek, dziś już nie ma po nim śladu. W domu same łakomczuchy z dwoma żołądkami w tym jednym specjalnym wyjątkowym - deserowym. Ja przyznaję się bez bicia zjadłam kawałek i stwierdziłam, że jest jednym z moich ulubionych serników.


Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej  tortowej
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
  •  1,5 szklanki mleka
  • trochę ponad 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (w proszku)
  • 4 żółtka
  • sok z 1 cytryny
Beza:
  • 7 białek 
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.
Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę, wlewamy sok z cytryny i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po łyżce twarogu dalej ucierając.  Do masy wsypujemy budyń i wlewamy powoli mleko oraz olej.
Dużą blachę o wymiarach 23 cm na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Na ciasto wylewamy masę serową. Pieczemy w 175 stopniach przez 1 godzinę. 
Białka ubijamy z szczyptą soli, na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier. Wykładamy pianę z białek na upieczone ciasto na wierzchu robimy wzorek i pieczemy jeszcze ok. 15 - 20 minut, aż beza się zrumieni.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiamy ciasto w gorącym piecu 15 minut. Po czym otwieramy lekko drzwiczki i ponownie pozostawiamy sernik na 20 minut. Po czym wyjmujemy blachę z ciastem. Ciasto najlepiej smakuje na kolejny dzień. 


Podobne posty

Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)