Cytrynowa Szpajza
Cytrynowe uniesienie z regionalnych korzeni. Deser z surowych jaj w tym przypadku firmy Farmio. Przed przystąpieniem do zrobienia deseru dokładnie myjemy jajka. Konsystencja przypomina mi ptasie mleczko, jestem w niebie i to jajecznym ! Deser idealnie sprawi się na jajeczne święta:) Czyli jakie?:)
Składniki:
- 4 jajka Farmio
- 200 g cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
Żelatynę namaczamy w odrobinie wody aż spęcznieje następnie rozpuszczamy w 30ml ciepłej wody.
Jajka dokładnie myjemy.
Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem. Ostrożnie łączymy obie masy, uważając, aby piana nie opadła. Dodajemy żelatynę sok z cytryny i skórkę cytrynową całość dokładnie mieszamy. Nakładamy do pucharków i dekorujemy plastrem cytryny
Przepis bierze udział w konkursie na blogu gotowaniecieszy.blox.pl
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Przepyszne, cytrusowe. Śliczne podane:)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Mam jedno pytanie - czy można zastąpić całkowicie cukier miodem?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam i sama bym nie zaryzykowała :)
UsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)