Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Sernik krówka, sernik z kajmakiem waniliowym.

7

Za oknem pogoda pod psem.  Znam jedno lekarstwo na to. Sernik - też je znacie? Wyjątkowy sernik z waniliowym kajmakiem SM Gostyń.


Składniki - masa serowa:

1 kg mielonego sera
100 g miękkiego masła
5 jajek
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy (32g)
1 budyń waniliowy
1/2 puszki kajmaku  waniliowego SM Gostyń
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Spód:

 150 g ciastek digestive (lub innych ciastek pełnoziarnistych)
60 g masła, roztopionego


Dekoracja:
1/2 puszki kajmaku waniliowego SM Gostyń
krówki

Przygotowanie:

Ciastka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z masłem (można w malakserze). Wymieszać, do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku.
Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku uważając  aby masa się nie zważyła. Stopniowo dodajemy ser, potem  kajmak. Całość ubijamy kilka minut. Dodajemy budyń i ekstrakt waniliowy i mieszamy.
Masę serową wylewamy do tortownicy. Wstawiamy  do piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 175 st. C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 60 minut.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i  uchylamy drzwiczki. Pozostawiamy sernik do wystudzenia.


Wystudzony sernik delikatnie odcinamy z blaszki, zdejmujemy obręcz i smarujemy pozostałym kajmakiem, dekorujemy krówkami. Przed podaniem wstawiamy do lodówki.


Podobne posty

Napisano już 7 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Zdecydowanie - sernik dobry na wszystko :) Taki z kajmakiem musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeju, Karola... po co ja tu wchodziłam o tej porze :) a ciasto z taką masą chodzi za mną od dwóch tygodni.

    OdpowiedzUsuń
  3. O jezu zaraz zjem monitor - wygląda obłędnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam wczoraj :) dzis wylozylam kajmak. I zamiast tradycyjnego śniadania wielkanocnego zjedliśmy wlasnie sernik. Pycha!
    Twarog był własnej produkcji i tak delikatny, ze nie musiałam go mielic

    OdpowiedzUsuń
  5. I jeszcze dodam, ze następnym razem zrobię bez spodu. Dziękuje za ten fantastyczny przepis :) wesołych Swiat :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mój mąż też nie lubi spodow w sernikach, cieszę się że smakował. Wesołych świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ZWARZYŁA, a nie zwaŻyła! To nie jest od wagi, ale od warzenia.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)