Krokiety z mięsem. Wykorzystanie mięsa z rosołu.
Co zrobić by uszczęśliwić męskie podniebienie? Zrobić mu krokiety. Krokiety są niezwykłym daniem bo smakują na wiele wariantów, ja lubię z pieczarkami, mąż z mięsem. Ale można zrobić i z kapustą i jak ostatnio zdążyłam zapoznać się z wersją - po rusku. Co kryje się pod nazwą po rusku? Po prostu mają nadzienie z pierogów ruskich.
A wy jakie nadzienie robicie do krokietów?
Składniki:
150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda mineralna lub zwykła woda
masło lub olej roślinny do smażenia
Nadzienie:
mięso z rosołu najlepiej drobiowo- wołowe
2 marchewki z rosołu
1 pietruszka
1 duża cebula
sól pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta
Nadzienie:
mięso z rosołu najlepiej drobiowo- wołowe
2 marchewki z rosołu
1 pietruszka
1 duża cebula
sól pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta
Wykonanie:
Cebulę siekamy drobno, szklimy ją na patelni dodajemy zmielone mięso z rosołu wraz z marchewką i pietruszką. Przyprawiamy do smaku.
Mąkę
przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i
odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w
takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2
szklanki). Ciasto nie może być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało
się po patelni. Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej
patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju
roślinnego.
Napisano już 5 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Jestem wielką fanką krokietów, ostatnio robiłam z pieczarkami i serem :)
OdpowiedzUsuńWspaniale te krokiety...moje ulubione to kapusciano - pieczarkowe z obowiazkowym barszem czerwonym!:)Powiedz mi Karola gdzie ty taka deseczke turkusowa wynalazlas, zachwycila mnie!
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi smaka... :) dawno nie było u nas krokietów...
OdpowiedzUsuńDzisiaj pierwszy raz wyprobuje Twoj przepis :) z tym, ze bedzie to miesa po barszczyku, najpierw ugotowalam miesko, zabralam je do zmielenia na jutro do krokietow, a na wywarze robie barszczyk :) zobaczymy jak wyjdzie :D
OdpowiedzUsuńmam nadzieję że smakowały :)
UsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)