Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Bułeczki z masłem czosnkowym

0

Drożdżowe bułeczki na słono, idealne jako przystawka,na śniadanie i kolacje lub jako dodatek do sałatek. Doskonale sprawdzają się  na domowych imprezach. Znikają w oka mgnieniu.. Dziwne ? Skądże. Uwielbiam !

Składniki

Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
300 ml mleka
50 g drożdży
50 g masła
1jajko
1 łyżeczka vegety

Masło czosnkowe:

3 łyżki miekkiego masła
4 ząbki czosnku
zioła prowansalskie

1 jajko

 Sposób przygotowania:
100 ml mleka lekko podgrzej i wlej do miski,rozkrusz do niego drożdże i dodaj ok 150 g mąki, tak żeby była konsystencja śmietany. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce zaczyn na 15 minut. W miedzy czasie należy roztopić i przestudzić masło. Gdy zaczyn będzie już gotowy,dodajemy do niego resztę mąki i mleka. jajko, roztopione masło i vegetę, całość wyrabiamy aż będzie odchodzić od reki. Znów przykryte ścierką odstawiamy na 1 godzinę.Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do masła, dosypujemy zioła i całość ucieramy na jednolita masę. Z wyrośniętego ciasta urywamy po kawałeczku, lepimy małą podłużną bułeczkę i nacinamy lekko dwa skosy na niej nożem. Jajkiem smarujemy gotowe bułeczki. Następnie łyżeczką wkładamy do skosów masło. Bułeczki pieczemy 30 minut w 160 stopniach.


Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)